Emekli promosyonu için sıraya giren emeklilere Diyanet'ten skandal fetva geldi

Emekli promosyonu için sıraya giren emeklilere Diyanet'ten skandal fetva geldi
Türkiye'de enflasyon rakamları koşar adım üç haneli rakamlara gitmesi üzerine emeklilere yapılan yüzde 42,35 oranındaki zam oranı sonrasında bankalar üst üste promosyon açıkladı ama bu promosyonları Diyanet İşleri Başkanlığı caiz bulmadı.

EMEKLİ PROMOSYONU İÇİN SIRAYA GİREN EMEKLİLERE DİYANET'TEN SKANDAL FETVA GELDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı promosyonları caiz bulmadı.

Son olarak zamlarla ilgili yaptığı açıklamayla gündeme gelen ve eleştiri oklarının uzun süre hedefi olan Diyanet İşleri Başkanlığı bir kez daha hedef olmayı başardı. Vatandaşın yüksek enflasyon karşısında ezildiği dönemde emeklilere yapılan yüzde 42,35 oranındaki zam sonrası bankalar 8 bin 250 TL''ye kadar çıkan promosyonlar vermeye başladı.

DİYANET: FAİZ ŞÜPHESİNDEN TÜMÜYLE UZAK DEĞİLDİR

Independent Türkçe’den Abdulhakim Günaydın imzalı haberde Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; "Banka promosyonları caiz midir" sorusuna faiz şüphesinden tümüyle uzak değildir yanıtını verdi. Din İşleri''nden yapılan açıklamada; "Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir. Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur" ifadeleri kullanıldı.

"DİYANET BU FETVAYI VERMEDEN ÖNCE AYNAYA BAKSIN"

Türkiye Emekliler Derneği Ankara Şube Başkanı Fahri Iravul emeklilerin ihtiyaç sahibi konumda olduğunu vurgularken; "Promosyonu almayın, ihtiyaç sahibine verin" gibi bir yaklaşım doğru değil. Diyanet bir soru üzerine bu cevabı vermiş. Diyanet bu fetvayı vermeden önce bir aynaya baksın. İnsanları tasarrufa teşvik eden Diyanet daha şimdiden bütçesinden bilmem ne kadar para harcamış. Önce bir kendine baksın sonra emekliye bu parayı almasın desin" dedi.

"ALDIKLARI BU PARAYI HAYIR KURUMUNA BAĞIŞLASIN"

Fahri Iravul, bu parayı Diyanet''te çalışanlar dahil herkesin aldığını söylerken; eğer caiz değilse Diyanet''te çalışanların aldıkları bu parayı hayır kurumuna bağışlamasını önerdi. Iravul açıklamasında; " Bu para hayır değil ki. Ayrıca kamu kurumlarındakiler de dahil Diyanet''ten emekli olanlar da alıyor. Bankalar, Diyanet''te çalışan memurlara da veriyor hem de yüklü miktarda veriyor. Kendileri niye o parayı kullanıyor? Madem öyle aldıkları parayı bir hayır kurumuna bağışlasınlar" diye konuştu.

"DİYANET, ADİL BİR KURUM OLMAKTAN ÇIKMIŞ"

Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan ise Merkez Bankası''nın yüzde 14''le faiz verdiğini fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı''nın yüzde 23''ten aldığını hatırlatıp; "Bu haram değil de gariban emeklinin 3 yıl için aldığı 2-3 bin Türk lirası mı haram? Diyanet, adil bir kurum olmaktan çıkmış. Bana yetki verilirse bugün kapatırım. Diyanet''in işi, gücü garibanın aldığı faizin hesaplanması mıdır" sorusunu yöneltti.

EMEKLİ MÜFTÜ ÖZKES: PARANIN ALINMASINDA BİR SIKINTI GÖRMÜYORUM

Emekli Müftü İhsan Özkes ise emekliler için verilen promosyonun haram olmadığını, bu paranın kurumun ikramı olduğunu söyledi. Emeklilerin rahatlıkla bu parayı alabileceğini ifade eden Özkes; "Paranın alınmasında bir sorun yok. ‘Parayı almam, bunda faiz şüphesi var'' diyen kişiye de saygı duyarım. Ancak ben alınan paranın haram olmadığını düşünüyorum ve vicdanen rahatım. Çünkü bu hediyedir, ikramdır. Paranın alınmasında bir sakınca görmüyorum" dedi.

BANKALARIN PROMOSYON FİYATLARI

Türkiye İş Bankası, maaşını taşıyanlara 3500 ile 5000 arasında ödeme yapıyor.

Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası 3 yıl için aylık maaş tutarı 1500 TL''ye kadar olanlara 500, 1500 - 2500 TL arasında olanlara 625, 2500 TL ve üzeri olanlara ise 750 TL tutarında gerçekleştiriyor. 

Türkiye Finans, en düşük 2500 ile en yüksek 5000 lira arasında değişiyor.

Akbank ise en düşük 500 lira olmak üzere maaş miktarına göre bu ödemeyi 7000 liraya kadar çıkarıyor.
 
Garanti Bankası ise en düşük maaş için 4850 verirken maaşını taşıyan yüksek aylıklı emeklilere 7250 lira ödemeyi taahhüt ediyor.

Yapı Kredi ise yeni müşterilerine nakit 7 bin 250 TL promosyon ödemesi gerçekleştiriyor. 

ING Banka ise en fazla promosyonu veren olurken;. promosyonu 8 bin liranın üzerine çıkardı. Banka 7.000 TL’ye varan ek koşulsuz nakit promosyon verecek ayrıca emekliler 5 arkadaşını daha aynı bankaya taşırsa ek olarak bin 250 TL promosyon alacak.  Böylece fiyat 8 bin 250 TL''ye yükselmiş olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar