Deprem uzmanı Baturhan Öğüt uyardı! İzmir için tehlike çanları çalıyor

Deprem uzmanı Baturhan Öğüt uyardı! İzmir için tehlike çanları çalıyor
Yer bilimci Baturhan Öğüt, İzmir'de meydana gelebilecek deprem riskiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

MURAT BEYAZ- GÜNBOYU

Deprem uzmanı Baturhan Öğüt, olası bir İzmir depreminde 75 bin yapının yıkılabileceğini belirterek, "İzmir ilinde en çok can ve mal kaybına yol açabileceği düşünülen afet tehlikesinde %11,6'lık oran ile deprem 1'inci sırada yerini almıştır" dedi.

En son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde bir depremin olduğunu hatırlatan Öğüt, "Bu fay zonunda 6,5-7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı %67'dir ve burada en son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Tuzla ve Seferihisar fayında şu anlık deprem riski yoktur" ifadelerini kullandı.

Günboyu'ndan Murat Beyaz'a açıklamalarda bulunan Öğüt, "İzmir fayı Güzelbahçe ile Pınarbaşı arasında toplam 35 km uzunluğunda eğim atımlı normal bir faydır. Batı ucunda fay ikiye çatallanır. Güney kolu KD-GB doğrultulu ve sağ yönlü doğrultu atımlı Seferihisar fayının doğrultusunda sonlanır" diye konuştu.

baturhan-ogut-harita.jpg

Öğüt'ün açıklamasının devamı şöyle:

Muhtemel 6,5 büyüklüğünde bir deprem özellikle Narlıdere, Güzelbahçe, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka, Bornova Ovası ve diğer alüvyonel zemin ya da balçık kurutulup yapılaşmaya açılan ilçelerde şiddetli hissedilebilir ve buralarda yıkıma yol açabilir.

İvmelenmenin yüksek olma olasılığını varsayarsak bu ilçelerin tehdit altında olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.

İzmir'in yapı stoğu 650.000 bu yapı stoğunun 75.000'ni 6,5 ilâ 7 ve üzeri depremi kaldıramaz hâlde risklidir acilen yıkılması gerek. İzmir ilinde en çok can ve mal kaybına yol açabileceği düşünülen afet tehlikesinde %11,6'lık oran ile deprem 1'inci sırada yerini almıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar