Baturhan Öğüt'ten Marmara için büyük tehlike uyarısı

Baturhan Öğüt'ten Marmara için büyük tehlike uyarısı
Deprem uzmanı Baturhan Öğüt, yeni tehlikeyi açıkladı. Öğüt, bin 479 yıldır kırılmayan fay hattının 7,6 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söyledi.

DENİZ DALLI-GÜNBOYU

“İstanbul’un ve Trakya’nın Karadeniz’den nasıl bir tehlike altında olduğunu belki de 10 milyonlarca vatandaş bilmiyor” diyen yer bilimci Baturhan Öğüt, Karadeniz’de yaşanacak büyük deprem için uyarıda bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Baturhan Öğüt şu açıklamayı yaptı:

Her yeri yazdık çizdik konuştuk peki ya 544 Karadeniz depremi? Istıranca fay zonları? Konuşmayacak mıyız gündeme hiç mi gelmeyecek? İstanbul’un ve Trakya’nın Karadeniz’den nasıl bir tehlike altında olduğunu belki de 10 milyonlarca vatandaş bilmiyor ve bu depremi, yüzbinlerce belki de milyonlarca vatandaşımız bu paylaşım ile ilk defa öğrenecek ve bilgilenecek.

Sahi Trakya’nın deprem açısından güvenli bir bölge olduğunu hangi veriye dayanaraktan söylüyorsunuz? Sadece Tekirdağ segmenti üzerinden mi yorumluyorsunuz?  MS:544-543 tarihinde İstanbul ile Varna şehri arasında Karadeniz içinde bulunan KB-GD çıkışlı ıstıranca fay zonu üzerinde 6.8 km derinlikte gerçekleşen depremin büyüklüğü 7,5 olarak ölçülmüştür. Bu deprem Trakya ve İstanbul’un Karadeniz sahillerinde büyük ölçüde etkilenmiş olup sonrasında oluşan tsunami ile sahilleri harap etmişti.

Deprem şu anki Kayseri’nin bulunduğu konuma kadar toplam 1,750 km çap içerisinde hissedilmişti. Trakya''daki anormal deniz davranışının tanımı MS 544/545''e tarihlenmektedir. Bu davranışın ana sebebi 544 yılında 6,8''Km derinlikte meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem.

En son 544 yılında 7,5 büyüklüğünde deprem üreten ıstıranca fay zonu üzerinde 12.06.1960 yılında 4,7''lik deprem ile aktifliğini göz önüne sermişti.  Ayrıca ıstıranca fay zonu 1.479 yıldır kırılmadı. Bu fay zonu 7,0-7,6 arası deprem üretebilir. Üretme potansiyeli mevcuttur.  Ortaya çıkan sonuca baktığımızda İstanbul ve Trakya ayrıca Marmara bölgesi Karadeniz’de olması muhtemel 7,0 ile 7,6 arası bir depremden etkilenmesi çok yüksek bir ihtimaldir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar