Bilim insanları inanamadı: Balıklar kediler gibi davranmaya başladı

Bilim insanları inanamadı: Balıklar kediler gibi davranmaya başladı
Yeni Zelanda'da çalışma yapan bilim insanları balıkların aynı kedilerde olduğu gibi lazerleri kovaladığını keşfetti.

Yeni Zelanda'da lazerle yapılan bir balık araştırması, mavi morinaların beklenmedik bir şekilde lazerleri kovalamasıyla sekteye uğradı. Marlborough Sounds bölgesindeki mavi morinalar, lazerle takip edildiklerinde kedi gibi davranarak lazerleri kovalamaya başladılar.

large.jpg

National Institute of Water & Atmospheric Research Ltd (NIWA) deniz ekolojisi teknisyeni Charlotte Bodie, "Mavi morinaları saymaya ve ölçmeye çalışırken, tıpkı kedilerin yaptığı gibi lazerlerimizi kovaladıklarını gördük!" dedi. Bodie, daha önce su altı görüntülerinde böyle bir şey görmediğini ve başka hiçbir türün bunu yapmadığını da sözlerine ekledi.

parapercis-colias-blue-cod.jpg

Bu davranış, İngiltere'deki wrasse'ler arasında da görülmüş olsa da, Yeni Zelanda'da ilk kez gözlemlendi. NIWA teknisyenleri morinaların boyutlarını ve sayılarını ölçmeye çalışıyordu, ancak lazerlere olan ilgileri doğru bir okuma yapmayı zorlaştırıyordu.

1529014715-web-slider-bluecod.jpg

NIWA deniz ekolojisi teknisyeni Brooke Madden, "Morinalar lazerleri takip etme eğilimindeydiler, bu da onları saymamızı zorlaştırdı" dedi. "Ancak aynı zamanda lazerlere daha yakın yüzdükleri için balıkları daha doğru ölçebildiğimiz anlamına da geliyordu."

634b4f76643d720e83cb6c2b-022-800x500.jpeg

Yeni Zelanda mavi morinası, 3 kilogram ağırlığa ve 60 santimetre uzunluğa kadar uzanabilen iri bir türdür. Protogynous hermafroditler olarak cinsiyetlerini dişiden erkeğe değiştirebilirler. NIWA tarafından finanse edilen bu araştırma projesi, mavi morinaların yavru habitatlarını incelemeyi amaçlamaktadır.

Balıkların lazerlerin peşinden neden koştukları tam olarak bilinmemekle birlikte, bu meraklı canlıların lazerleri takip etme yeteneğine sahip olduğu düşünülmektedir. Bodie, "Bu balıklar, bağımsız olarak dönebilen büyük yanal gözlere sahip çok meraklı balıklar ve bu sayede etraflarındaki neredeyse her yeri görebiliyorlar" dedi ve ekledi "Lazerleri neden kedi gibi kovaladıklarını bulmak bir gün harika bir proje olabilir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar