Güneş'te büyük patlama: NASA'dan acil uyarı Dünya'ya hızla ilerliyor

Güneş'te büyük patlama: NASA'dan acil uyarı Dünya'ya hızla ilerliyor
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyinde şiddetli bir jeomanyetik fırtına tespit ettiğini duyurdu.

2005 yılının Ocak ayından bu yana ilk kez bir şiddetli jeomanyetik fırtına nedeniyle alarm durumuna geçen NOAA, GPS gibi elektronik cihazların ve elektrik şebekelerinin bazı kısımlarını etkileyebileceğini belirtti. Ayrıca, ülkenin büyük bir bölümünün bir ışık çemberiyle kaplanabileceği uyarısında bulundu.

Çarşamba günü, Güneş'ten bir dizi büyük plazma çıkışı ve bir dizi Güneş patlaması gözlemlendi. Bu durum, NOAA'nın Ulusal Hava Durumu Servisi'nin bir parçası olan Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC) tarafından takip edildi.

SWPC, 8 Mayıs'ta başlayan bir dizi Güneş patlaması ve koronal kütle püskürmeleri (CME'ler) sonrasında cuma akşamı için "Şiddetli (G4) Jeomanyetik Fırtına Gözlemi" duyurdu.

Jeomanyetik fırtınaların Dünya'ya yakın yörüngedeki ve Dünya yüzeyindeki altyapıyı etkileyebileceği belirtilirken, iletişimi, elektrik şebekesini, navigasyonu, radyo ve uydu operasyonlarını potansiyel olarak bozabileceği ifade edildi.

Bu fırtınanın aynı zamanda Dünya'daki kutup ışıklarını tetikleyebileceği ve şiddetli bir jeomanyetik fırtınanın, Alabama ve Kuzey Kaliforniya gibi güney bölgelerinde kutup ışıklarının görülme potansiyelini içerdiği belirtildi.

Tahmin edilen fırtına, şiddetli anlamına gelen 'G4' olarak derecelendirilirken, en son 2005 yılının Ocak ayında benzer bir uyarının yapıldığı vurgulandı. Bu fırtına, yüksek frekanslı bir patlamaya neden oldu ve çok güçlü manyetik alanlarda enerjik elektronların varlığına işaret etti.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar