Ankara'da kritik üçlü zirve görüşmesi

Ankara'da kritik üçlü zirve görüşmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati arasında görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve asgari ücret konusu kapsamlı olarak değerlendirildi.

BAŞKENT'TE EYT VE ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ

Milyonlarca insanı ilgilendiren asgari ücret zammı ve EYT''lilere ilişkin konulara yönelik  Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''le Beştepe''de görüştü. Toplantıda asgari ücret takvimi ve emeklilikte yaşa takılanlar masaya yatırıldı.

Erdoğan belediyelerin SGK ve vergi borçlarının yapılandırılması için Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Külliye''de bu konu ile ilgili çalışma yapacak.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi''nde bir araya gelen Bakanların  EYT ve asgari ücret zammı ile ilgili çalışma yapması bekleniyor.

''ERDOĞAN TALİMAT VERDİ''

AKP Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında söz alan bir belediye başkanı, belediyelerin en büyük sorunlarından biri olan SGK ve vergi borçlarının yapılandırılmasını talep etti. Talep üzerine Erdoğan talimat verdi. Bu akşam Külliyede konu ile ilgili çalışma yapılacak.

''EYT''DE YENİ DÜZENLEME ARALIKTA''

3600 ek gösterge düzenlemesi sonrası öncelikli gündem halini alan emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak EYT düzenlemesi için artık son viraja girildi. Erdoğan''ın talimatlarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT''de rotayı tek formül üzerinden yoğunlaşarak çizdi. Düzenlemenin Aralık ayında TBMM''ye sunulması, 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. EYT yasasının yürürlüğe girmesi sonrası ise hak sahiplerinin başvuru süreci başlayacak.

YAŞ ŞARTI KALKIYOR

Yapılacak düzenleme ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar için yaş şartı ortadan kaldırılarak, prim günü ve sigortalılık süresi şartı aranacak. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin başından beri ''Tek formül'' olarak altını çizdiği düzenleme için aynen şu ifadeleri kullandı:

"İki şartı kaldırmıyoruz. Prim gün sayısı ve sigortalılık süresi. Kadınlar için 20 yıl erkekler 25 yıl şartı yerine geldiği zaman onlarda bu düzenlemeden istifade edecek. Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayacak. Sınır koyan bir düzenleme değil" sözlerini dile getirdi.

PRİM GÜNÜ VE SİGORTALILIK SÜRESİ DOLAN EMEKLİ 

EYT çalışması için yaş şartı aranmayacakken, sigortalılık sürelerinin de aynen korunacak.

2023 ASGARİ ÜCRET İÇİN ZAM TAKVİMİ BELİRLENECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışma takviminin belirlenmesi için 1 Aralık 2022''de, TÜRK-İŞ Genel  Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Özgür Burak Akkol ile bir araya gelecek.

Aralık ayında işçi tarafında, işveren tarafında ve hükümet tarafında 3 toplantının yapılması bekleniyor. 3 toplantıdan sonuç alınamazsa 4. ve son toplantıyla uzlaşma usulü asgari ücret belirlenecek.

ERDOĞAN''DAN ASGARİ ÜCRET TALİMATI

Covid-19 krizinin başlıca yan etkisi olan enflasyonun 2022 yılında enerji, gıda ve tedarik sorunlarıyla körüklenmesi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye''de vatandaşların alım gücü üzerinde olumsuz etki yarattı. Hükümet, Recep Tayyip Erdoğan''ın ''Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek'' talimatı doğrultusunda asgari ücret, emekli ve memur zammı başta olmak üzere sosyal refah düzenlemeleri üzerine yoğunlaştı.

''ASGARİ ÜCRET 2023 İÇİN FARKLI BİR HAZIRLIK VAR''

Erdoğan, asgari ücret çalışmalarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başta olmak üzere yapıldığını ifade ederek, bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar