Altın sahipleri şokta! Üst üste düşüşlerin ardından şaşırtan haber geldi

Altın sahipleri şokta! Üst üste düşüşlerin ardından şaşırtan haber geldi
2023'e hızlı bir yükselişle başlayan altında haftalardır süren düşüş trendi son günlerde daha da hızlanmış durumda. Ons altın 1810 liraya çekilerek 2023'te kazandırdıklarını tamamen sıfırlarken, altın sahibi milyonlar için yeni bir tehlike uyarısında bulunuldu.

5 haftadır üst üste düşerek yatırımcısını şoka uğratan ons altın, hızla 1800 dolar seviyesinin altına yönelik seyir izliyor. Altın fiyatlarında yaşanan bu düşüşünde, ABD tarafından gelen makroekonomik veriler ve Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin şahin tondaki açıklamaları sonrası Fed’in faizleri beklenenden daha fazla yükseltebileceği beklentisi etkili oldu.

Özellikle geçtiğimiz günlerde yayınlanan FED raporu sonrasında 31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerindeki toplantının detaylarının ortaya çıkması, FED''in gelecek aylarda da sıkı para politikası izleyeceğini gözler önüne serdi. 

Analistler, ABD Merkez Bankası''nın (Fed) faiz artışlarına beklenenden daha uzun süre devam edebileceğine yönelik endişelerin küresel ölçekte dolar talebini artırdığını ve buna paralel altın fiyatlarının baskılandığını bildirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed''in gelecek ay 50 baz puan faiz artırabileceğine ilişkin beklentiler yüzde 28''e çıkarken, 25 baz puanlık faiz artış ihtimali yüzde 72 seviyesinde bulunuyor.

KAZANDIRDIĞI HER ŞEYİ GERİ ALDI

Öte yandan ons altın, Ocak ayında yatırımcısına kazandırdığı her şeyi silip süpürmüş durumda. Altında yükselişin uzun soluklu olacağını düşünen birçok vatandaş, yaşanan yükselişlerin ardından altındaki mevduatını geri çekmemişken ani düşüşlerin yaşanması eldeki bütün kazanımı sıfırladı. 

Haftanın son işlem gününde de üst üste düşüşler yaşanan altın, dolar endeksinin 7 haftanın en yüksek seviyesini görmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ters korelasyon etkisiyle altın fiyatlarını baskıladı ve 1811 dolara kadar gerileyen ons altın bu yılın bütün kazançlarını sildi. Sarı maden, saat 16:56 itibarıyla yüzde 0,40 oranında düşüşle 1816 dolardan işlem görüyor.

GRAM ALTIN DİBİ GÖRDÜ

Altının gram fiyatı, ons altına paralel hareketini sürdürüyor. Güne sınırlı yükselişle başlamasının ardından gram altın 1099 liraya kadar gerileyerek bu yılki bütün kazançlarını geri verdi. Gram altın, şu dakikalarda yüzde 0,40 oranında düşüşle 1102 lira seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1852 lira, Cumhuriyet altını da 7 bin 626 liradan satılıyor.

Dün, altının ons fiyatında paralel yatay bir seyir izleyen altının gram fiyatı, günü önceki kapanışının hemen altında 1105 liradan tamamladı.

ALTINI OLANLAR AMAN DİKKAT!

Altındaki düşüşlerin ardından, altın ve para piyasaları üzerine yaptığı yorumlarla tanınan İslam Memiş, düşüşlerin beklenmedik olduğunu ancak uzun vadeli planlarda bir aksamaya sebep olmayacağını beklediğini iletti. Memiş, 2023 yılında altının yeniden rayına oturarak hızlı bir yükseliş trendine girmesinin muhtemel olduğunu belirtirken, yatırımcıların işlem yapmadan önce defalarca kez düşünmeleri konusunda uyarılarda bulundu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar