AKP listelerinden Meclis’e girmişlerdi! HÜDA PAR’dan tepki çeken ‘özerklik’ çıkışı

AKP listelerinden Meclis’e girmişlerdi! HÜDA PAR’dan tepki çeken ‘özerklik’ çıkışı
AKP listelerinden Meclis’e giren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde tartışma yaratan bir konuşma yaptı. Yapıcıoğlu, "eyalet ve fedarasyon serbestçe tartışılabilmedilir" dedi.

TBMM Genel Kurulu, bütçe görüşmeleri için TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.

14 Mayıs seçimlerinde AKP listelerinden meclise giren HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, TBMM kürsüsünde yer alan parti programından bir bölümü okuyarak dikkat çekti. Konuşmasında HÜDA PAR'ın programındaki "eyalet sistemi" ve "özerklik" gibi ifadeleri vurgulayan Yapıcıoğlu, şu sözleri dile getirdi:

"Biz olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir diyoruz."

HÜDA PAR’IN PROGRAMINDAKİ ÖNEMLİ BAŞLIKLAR

HÜDA PAR’ın "Yerinden yönetim ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi" başlıklı Ç bendinde şu ifadeler öne çıkıyor:

"Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana, tek tipçi zihniyetin dayatmalarıyla, ülke için bir zenginlik olan çok dilli ve çok kültürlü yapı, etnik ve kültürel çatışmanın gerekçesine dönüşmüştür. Bu anlayışın bir ürünü olarak ortaya çıkan katı merkeziyetçi yönetim anlayışında ısrarcı olunması da ciddi problemlere yol açmıştır.

Merkeziyetçi yönetim, hantal bir yapıya sahip olduğundan ve her bölgenin sorunları ve anlayışları farklılık arz ettiğinden bu sorunların bir tek merkezden insanları memnun edecek bir şekilde çözümü zordur.

Katı merkeziyetçi yönetim anlayışının bu mahzurlarının ortadan kaldırılması için yerel yönetimlerin ve özellikle işlevsel açıdan büyük önem taşıyan belediyelerin daha geniş yetkilerle donatılmış bir yapıya kavuşturulması sağlanmalıdır.

Yerel yönetimlerin kaynak oluşturma ve gelir elde etme süreçlerinde daha esnek davranılmalı, planlama ve karar süreçlerinde merkezi idarenin yerel görüşleri alması ve düzenlemelere karşı yerel yönetimlere yargı yoluna başvurma hakkı tanınmalıdır.

Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki vesayeti sona erdirilmeli ve karşılıklı işbirliğiyle yerel yönetimlerin iç denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir. Belediyelerin denetimi sadece anayasal ve yasalara uygunluk denetimiyle sınırlandırılmalı, yerindelik denetimi olmamalıdır.

Seçilmiş bir yöneticinin görevine merkezi yönetimin herhangi bir şekilde son verememesi ve yerel meclis kararlarının merkezi yönetimin onayına tabi olma uygulaması sonlandırılmalıdır.

Yerel yönetimlere idari yetkilerin devriyle bölge halkının katılımı artırılmalı, bölgelerine ilişkin kararlarda söz sahibi olabilmelidir. Bu sayede hizmet verimliliği artacak, israfın önüne geçilecek ve merkezi yönetimin vesayeti azalacaktır.

Mevcut merkezi ve yerel devlet organizasyon yapısının ıslahıyla birlikte, bu yapı üzerinde eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modellerinin tartışılması ve toplumun çoğunluğunun kabulü halinde bu modellerin uygulanabilir olması gerektiğinin altını çiziyoruz."

Zekeriya Yapıcıoğlu'nun TBMM Genel Kurulu'nda aktardığı konuşmasıyla, HÜDA PAR'ın yerel yönetimler ve yönetim modellerine dair yaklaşımları önemli bir vurgu olarak kaydedildi.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar