AKP ile CHP arasında çekişmeli yarış: Hangi kritik 7 kent el değiştirebilir

AKP ile CHP arasında çekişmeli yarış: Hangi kritik 7 kent el değiştirebilir
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanındaki diğer kentlerde de yerel seçim heyecanı giderek artıyor. Seçim sonuçları en çok merak edilen ve dikkatle takip edilen şehirlerarasında başı çeken İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanı sıra 7 büyükşehir daha bulunuyor. İşte o kentler...

Yerel seçimler için geri sayım başlarken, Özellikle İstanbul'da seçim atmosferi adeta genel seçim havasında yaşanıyor. Ancak, Ankara ve İzmir'de ise seçim yarışının İstanbul kadar hararetli olmadığı gözlemleniyor. Mansur Yavaş'ın Ankara'da, Cemil Tugay'ın ise İzmir'de güçlü bir şekilde öne çıkması, bu şehirlerde sürpriz bir sonucun beklenmemesine neden oluyor.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, üç büyükşehir kadar tartışılmasa da siyasi partilerin odaklandığı başka büyükşehirler de var İşte iktidarın ve muhalefetin kazanmak göz diktiği şehirler...

2-2tuatvxuqao3reykfnea-001.webp
CHP Hatay Adayı Lütfü Savaş

ANTALYA- ADANA - HATAY

İktidar ve muhalefetin göz diktigi diğer büyükşehirlerde ise dengeler oldukça hassas. Antalya'da CHP'nin, Adana'da AKP'nin, Hatay'da ise AKP ve CHP'nin çekişmesi dikkat çekiyor. Özellikle Hatay'da depremin etkisi ve sonrasında yaşanan göçler, seçim dinamiklerini değiştirebilecek önemli faktörler arasında bulunuyor.

aa-20240128-33552722-33552719-turkish-president-recep-tayyip-erdogan.jpg
AKP Eskişehir Adayı Nebi Hatipoğlu

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de ise CHP ve AKP arasındaki yarışın sonucu, önceki seçimlere kıyasla farklılık gösterebilir. Eskişehir’de CHP'nin adayı Yılmaz Büyükerşen'in aday olmaması ve AKP'nin güçlü bir adayla sahaya çıkması, seçim dengelerini etkileyebilir. Yerel seçim yarışına AK Parti Nebi Hatiboğlu, İYİ Parti Melih Aydın, CHP de Ayşe Ünlüce ile katılıyor.

yucel-yilmaz.jpg
AKP Balıkesir Adayı Yücel Yılmaz

BALIKESİR

2019 seçiminde CHP ile İYİ Parti Balıkesir'de ittifak kurmuş, CHP, İYİ Parti'nin adayını desteklemişti. MHP de AKP lehine pozisyon almış ve Balıkesir'de aday çıkarmamıştı. Kıyasıya bir seçim yarışının sonunda İYİ Parti'nin adayı yaklaşık 1 puanla kaybetmiş, Balıkesir'de AKP adayı Yücel Yılmaz kazanmıştı. Bu seçimde aynı adayla AKP ve MHP ittifakı sürecek.

alinur-taktas.jpg
AKP Bursa Adayı Alinur Aktaş

BURSA

Bursa'da ise CHP'nin, 2019'daki seçim sonuçlarını tersine çevirmek için çaba harcadığı görülüyor. CHP geçen seçimlerde az farkla kaybettiği Bursa'yı bu seçimde yeniden kazanmak istiyor. Ancak bu seçimde 2019'da kurulan ittifak yok ve CHP ile İYİ Parti'nin adayları yarışa ayrı ayrı katılacak.

CHP'nin adayı geçen seçimde 2 puanla kaybeden Mustafa Bozbey. CHP, Bozbey'in Bursa'daki en güçlü aday olduğunu iddia ediyor ve İYİ Parti ile DEM seçmenlerinin de Bozbey'e oy vereceğine düşünüyor.

DEM Parti, Bursa kararını henüz vermezken, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ile seçime gidiyor. AKP’nin adayı ise mevcut belediye başkanı Alinur Aktaş oldu.

aa-20240203-33603808-33603803-chp-genel-baskani-ozel-manisada-partisinin-belediye-baskan-adaylarini-tanitti.jpg
CHP Manisa Adayı Ferdi Zeyrek

MANİSA

Manisa'da ise AKP ve MHP'nin kazandığı seçimlerin ardından, bu kez CHP'nin iddialı olduğu gözlemleniyor. Özellikle Gelecek Partisi'nin adayı Selçuk Özdağ'ın, seçim sonuçlarını etkileyebileceği değerlendiriliyor.

CHP’de Genel Başkanı Özgür Özel'in memleketi olması dolayısıyla Manisa'da özel bir çalışma yürütüyor. CHP'nin Manisa il başkanı olan, 2019'da büyükşehir adayı olacakken Millet İttifakı'nın adayı İYİ Parti'den olacağı için çekilen Ferdi Zeyrek'in bu seçimde iddialı olduğu söyleniyor.

Fakat 2019'dan farklı olarak bu seçimde İYİ Parti CHP ile ortak değil, rakip. Tüm bu büyükşehirlerde, partilerin aday stratejileri ve seçim kampanyalarının nasıl bir sonuç doğuracağı merakla bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar