140 milyon dolara yapılan Yassıada tanıdığa gitti

140 milyon dolara yapılan Yassıada tanıdığa gitti
AKP hükümeti tarafından adı geçtiğimiz yıllarda “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” şeklinde değiştirilen tarihi Yassıada'nın işletmesi, yıllık sadece 4 milyon 200 bin lira bedelle AKP'ye yakınlığıyla bilinen Albayrak Grubu'na devredildi.

Tarihte yaşanan gelişmelerle hafızalarda yer eden Yassıada 2013 yılında yapılan bir değişiklikle  “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” adını almıştı.

Aynı ada ise yıllar sonra bu kez yandaşa verilen yeni bir ihale ile gündem oldu.

Cumhuriyet’ten Murat Ağırel’in haberine göre; 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Demokrat Partili siyasetçilerin yargılamalarının yapıldığı ve ismi AKP iktidarı tarafından “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirilen Yassıada’ya bir otel yapılmıştı. Adada yapılan projeyi MESA şirketi üstlendi, mimarisini ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışta teşekkür ettiği AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve eşinin sahip olduğu Arme Concept adlı firma üstlendi.

Otele “Katre Island Hotel” ismi verildi. Otel ücreti çok fazla konuşuldu. Adaya yoğun katılım beklenilmesine rağmen istenilen ziyaret hiçbir zaman gerçekleşmedi.

BAKANLIK DEVİR KARARI ALDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şirketi 29 yıllığına “yap-işlet-devret” modeliyle işlettiği Yassıada’yı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 18 Ocak 2023’te iade etti. Şimdi ise Yassıada, Albayrak Grubu’na geçti. 14 Şubat 2023’te 103 bin 750 metrekare yüzölçümlü hazine taşınmazı ile 10 bin 43 metrekarelik dolgu alanı üzerinde 324 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel tesisi yıllığı 4.2 milyon lira bedel üzerinden 20 yıllığına Birun Ada Otelcilik Turizm A.Ş’ye kiralandı.

2022 yılında kurulan Birun Ada isimli firma, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat A.Ş’ye ait. Albayrak Turizm yönetim kurulu Nuri Albayrak, Mustafa Albayrak, Muzaffer Albayrak ve Mesut Muhammet Albayrak’tan oluşuyor.

140 MİLYAR DOLAR TUTTU

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker Demokrasi ve Özgürlük Adası’ adı takılan, rant uğruna Yassıada’nın doğallığını mahveden projenin yatırım tutarı 140 milyon 476 bin 765 dolar olduğunu açıklamıştı. Yassıada’nın bugünkü kurla maliyeti 2 milyar 600 milyon lira.

ALBAYRAKLARA İHALE YAĞDI

Yandaş YeniŞafak gazetesinin bağlı olduğu Albayrak Holding kamudan son 11 yılda yaklaşık 7 milyar TL değerinde 437 ihale aldı. Holding patronlarından biri olan Nuri Albayrak ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı. Milyarlarca lira değerindeki ihalelerle de yetinmeyen Albayrak Holding, AKP iktidarı döneminde kamunun elindeki kağıt fabrikasını ve şeker fabrikalarını özelleştirme kapsamında satın alarak servetini katladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar