Ukrayna’ya ekonomik yardım harekâtı

Ukrayna’ya ekonomik yardım harekâtı
Topraklarına Rusya tarafından saldırılar gerçekleşmesi nedeniyle zor zamanlar yaşayan Ukrayna’ya yönelik adeta bir yardım seferberliği yaşandı. Nitekim ABD ve IMF, arka arkaya önemli miktarda yardımlar açıkladı.

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilişinin 16. gününe girilmişken, gerilim tüm şiddetiyle sürüyor.

Ülkeye destek için ardı ardına yardım paketleri açıklanıyor. ABD Kongresi, Ukrayna''ya 13,6 milyar dolarlık yardımı onaylarken, IMF’nin onayladığı paket de 1,4 milyar dolar oldu.

ABD Kongresi''nin hem Demokrat hem Cumhuriyetçi parti liderleri, Ukrayna''ya verilmesi planlanan 13,6 milyar dolarlık yardımı onayladı. Önümüzdeki günlerde Washington yönetiminin geniş kapsamlı bir harcama paketinin içine alınması beklenen söz konusu yardım, Beyaz Saray''ın ilk aşamada önerdiğinden çok daha yüksek.

Onaylanan bu paranın yaklaşık yarısının insani yardım ve devlete ekonomik destek olarak kullanılacağı, kalan kısmının da Ukrayna ve komşu ülkelerin savunması için harcanacağı belirtiliyor.

Yardımın onaylanmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Temsilciler Meclisi lideri Demokrat Partili Nancy Pelosi''yi arayarak teşekkür etti.

IMF ACİL PAKETİ ONAYLADI

Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF) da, Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık bir acil yardım paketine onay verdi. IMF açıklamasında, yardım paketinin acil ödemelerin gerçekleştirilebilmesi için oluşturulduğu belirtildi. Açıklamada, Ukrayna halkına güçlü destek vurgulanırken, "Ukrayna''daki savaş, trajik can kayıplarına ve insanların acı çekmesine neden oluyor. Bu olağanüstü belirsizliğin ekonomik sonuçları çok ciddi" denildi.

IMF açıklamasında Ukraynalı otoritelerin mevcut stand-by anlaşmasını iptal ettiklerini, ancak şartlar izin verdiğinde uygun bir yeni program üzerinde çalışma niyetinde olduklarını ifade ettikleri de belirtildi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Savaş bitip, kapsamlı bir hasar tespiti yapıldığında, yeniden inşa için daha büyük bir pakete ihtiyaç olacak” ifadesini kullandı.

ARAP BAHARI HATIRLATMASI

Dünya Bankası, ilgi çekici bir uyarıda bulunarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle artan gıda ve enerji fiyatları, gıdaya erişim sorunu yaşayan ülkeleri zora sokabileceğini belirtti.

Dünya Bankası baş ekonomisti Carmen Reinhart, Ukrayna’daki savaşın Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Sahra altı Afrika ülkelerine önemli yansımaları olabileceğini belirterek, “Aşırı duygusal olmak istemiyorum ama Arap Baharı’nın arkasındaki hikâyenin bir kısmı da gıda güvensizliği ve huzursuzluklardı” ifadelerini kullandı. Euronews Türkçe’nin haberine göre Reinhart, Rusya ile sıkı ticaret ve ekonomik bağları bulunan Orta Asya ülke ekonomilerinin, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları dolayısıyla büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar