Yeni AYM Başkanı Kadir Özkaya ile ilgili dikkat çeken Can Atalay detayı

Yeni AYM Başkanı Kadir Özkaya ile ilgili dikkat çeken Can Atalay detayı
AYM Başkanlığı'na seçilen Kadir Özkaya'nın Gezi tutuklusu Can Atalay'ın bireysel başvurusuna 'ihlal' yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı. İşte detaylar…

Türkiye'nin önemli yargı organlarından biri olan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlık seçimi bugün gerçekleştirildi.

Mevcut Başkan Zühtü Arslan'ın görev süresinin 20 Nisan'da dolacak olması nedeniyle yapılan seçimde, Kadir Özkaya, Yüksek Mahkeme'nin yeni başkanı olarak seçildi. 15 üyeli Anayasa Mahkemesi'nde 9 üyenin desteğini alan Özkaya, salt çoğunluğu sağlayarak başkanlık görevine getirildi. Diğer başkan adayı Yusuf Şevki Hakyemez ise 6 oyda kaldı.

HUKUK MEZUNU DEĞİL

Özkaya'nın başkanlık görevi, Arslan'ın görev süresinin dolmasının ardından 2 yıl boyunca devam edecek. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu Özkaya'nın hukuk fakültesi mezunu olmaması dikkat çekti.

can-atalay-siwi-cover.jpeg

CAN ATALAY DETAYI

Seçimde dikkat çeken bir diğer detay ise Kadir Özkaya'nın Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tutuklanan ve vekilliği düşürülen Gezi Davası tutuklusu Can Atalay'ın bireysel başvurusunda 'ihlal' yönünde görüş bildirmiş olması. Bu durum, Özkaya'nın siyasi geçmişi ve yargı bağımsızlığına olan yaklaşımı hakkında tartışmalara neden oldu.

ERDOĞAN’IN ATADIĞI ÜYELER ARASINDAN SEÇİLEN İLK BAŞKAN

Ayrıca, Kadir Özkaya'nın Anayasa Mahkemesi başkanı olarak seçilmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mahkemeye atanan üyeler arasından ilk defa bir başkanın seçilmesi anlamına da geliyor. Özkaya, geçmişte sansür düzenlemesi olarak bilinen Dezenformasyon Yasası ve Barış Akademisyenleri’nin hak ihlali başvurusu gibi davalarda aleyhte görüş bildirmesiyle de dikkatleri üzerine çekmişti.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar