Yaş sınırında flaş değişiklik! Ehliyeti olmayanlar pişman olacak

Yaş sınırında flaş değişiklik! Ehliyeti olmayanlar pişman olacak
Ehliyet almak isteyenler için yaş sınırlarında önemli değişiklikler yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, ehliyet almak isteyenlerin yaş sınırı düşürülürken, ehliyet fiyatlarına rekor bir zam geleceği de iddia edildi.

İREM GÜL-GÜNBOYU

Ehliyet alacaklar müjde olarak tabir edilen olay Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmelikle, Ehliyet alacak kişiler için bir çok kolaylık sağlandı. Bazı ehliyetlerde yaş sınırı düşürüldü.

Yapılan bu yeni sistemde ehliyet adaylarına büyük kolaylık sağlaması bekleniyor. “Karayolu Taşıma Yönetmeliği”nde birçok madde değişiklik yapıldığı belirtildi. Yönetmeliğin maddeleri arasında taşıtların teknik şartlarını ve hususi taşımacılık faaliyetlerini düzenleyen bölümlere atıflar bulundu ve bu yerler değiştirildi.

Türkiye genelinde yüzbinlerce ehliyet almak isteyen sürücü etkileyen değişikliğin adaylara kolaylık sağlaması bekleniyor.

Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.

Uzmanların bu konuda yapmış olduğu açıklamalarda , daha genç yaşlarda ehliyet alabilme olanağının, sürücü eğitimini daha erken yaşlarda almayı teşvik edeceğini ve trafik kültürünün daha erken oturabileceğini belirtiyorlar. Zor trafik şartları ve ehliyet ücretlerinde pahalılık nedeniyle zor alınan ehliyetler vatandaşlar tarafından sonraki plana bırakılıyordu. Artık daha erken ehliyet alan vatandaşlar tecrübeli birer sürücü olması hedefleniyor.

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

MADDE 1- 8/1/2018 tarihli ve 30295 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “cccc) Teknik şartlar: Bu Yönetmelik kapsamında kullanılacak taşıtların, geçerli araç muayenesini veya ilgili mevzuatta belirtilen diğer teknik koşullarını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi ile aynı maddenin dördüncü fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“C) B3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak;

1) Kendi personelinin,

2) Kendi diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların,

3) Kendi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan engelli bireylerin ve bunların velisinin/vasisinin, taşımasını yapacaklara,”

EHLİYETİ OLMAYAN PİŞMAN OLACAK

Yeni ehliyet alacak adaylar için masrafların artmasıyla ilgili önemli bilgiler. Sürücü kurslarındaki ders sayısının artışı, yedek parça maliyetlerinin yükselmesi ve yakıt tüketiminin üç katına çıkması gibi faktörler, ehliyet alımını daha maliyetli hale getiriyor. Araç bakımı ve eğitim sürecinin mali yükü artıyor. Bu değişiklikler sürücü belgesi alacakları etkiliyor.

İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Tolga Abacı'nın iddiasına göre önümüzdeki dönemde sürücü belgesi masrafları 20 bin TL'yi bulacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar