Milyonlarca emekliyi tedirgin edecek gelişme! SGK uzmanı Özgür Erdursun emekliliklerin nasıl iptal edileceğini açıkladı

Milyonlarca emekliyi tedirgin edecek gelişme! SGK uzmanı Özgür Erdursun emekliliklerin nasıl iptal edileceğini açıkladı
Milyonlarca emekliyi ilgilendiren gelişmeyi SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı. Binlerce kişinin emekliliği bu şekilde iptal olacak. İşte ayrıntılar...

FİLİZ KIRAL-GÜNBOYU

Meclis'in ekim ayında çaılmasıyla beraber, SGK, Bağ-Kur prim eşitleme ile 9000 bin olan prim gün sayısı 7200’e düşecek. Bu da 5 yıl erken emeklilik anlamına gelecek. Ancak uzmanlar bu süreç başlamadan önce çok kritik bir uyarıda bulundu.

28 Şubat 2011'de çıkarılan kanun nedeniyle birçok kişinin sahte sigortalı olduğunu kaydederek, EYT sürecinin bitmesi ile emeklilik iptallerine geçilebilecek. Konuyla ilgili SGK uzmanı Özgür Erdursun uyardı.

PRİM GÜN SAYISI 5400’E DÜŞECEK

Bu kapsamda emeklilik için aranan prim şartı erkek Bağ-Kur'lularda 9000 günden 7200 güne, kadınlarda ise 7200’den 5400’e inecek. Böylece 1800 gün kazanan Bağ-Kur'lular 5 yıl daha az prim ödeyerek erken emekli olabilecek. Düzenleme kapsamına göre EYT'lileri de ilgilendirecek.

KİMLER BAĞ-KURLU OLABİLİYOR?

Bağ-Kur’da prim gün sayısının düşürülmesine ilişkin Habertürk’e değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, “Türkiye'de şirket ortakları Bağ-Kur’ludur. İsteğe bağlı prim ödeyenler Bağ-Kur’ludur. Yurt dışı borçlanmaları Bağ-Kur sayılır. Kendi adına işletmesi olan esnaf Bağ-Kur’ludur. Bir de basit usul mükellefi dediğimiz mahalledeki ayakkabıyı satan esnaf değil ayakkabı tamircisi olan esnaf onlar da basit usul Bağ-Kur’ludur” ifadelerini kullanarak kimlerin Bağ-Kur kapsamında bulunduğuna açıklık getirdi.

EMEKLİLİKLER İPTAL OLACAK

Özgür Erdursun'un açıklaması şöyle:

"28 Şubat 2011'de de şöyle bir şeye izin verildi: Bir kişinin kendi adına bir iş yeri varsa ya da şirket ortaklığı varsa başka yerde sigortalı olabilir. Bu durumda da şu anda çok sayıda kişi sahte sigortalı. Kendi adına işyeri olan, şirket ortağı olan kişiler kendilerini sağda solda bir yerlerde sigortalı olarak gösteriyorlar. Fiilen çalışmamak durumu söz konusuysa bu emekliliklerde iptal olur. Çok kişinin şu anda emeklilik açısından, Bağ-Kur'un prim günü açısından başı belada. Belki emeklilik için müracaatta bulunmuş, aylığını da almaya başlamış. Ancak birkaç ay sonra emekliliği iptal olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu şu anda milyonlarca kişi emekli ediyor EYT ile beraber. Bu süreç bittikten sonra da topyekün emeklilik iptallerine geçecek."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar