Fatih Altaylı araç sahiplerine ek MTV müjdesi verdi: İşte iptal edileceği tarih

Fatih Altaylı araç sahiplerine ek MTV müjdesi verdi: İşte iptal edileceği tarih
Gazeteci Fatih Altaylı, bugün yayınladığı yazısında Anayasa Mahkemesi’nin ek MTV kararını kaleme aldı. Altaylı, kararın iptal edileceğini ancak ödenen ilk taksitlerin geri alınmayacağını söyledi. İşte detaylar...

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle bütçeye ek yük bindiği gerekçesiyle, hükümet tarafından ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi yapılmasına karar verilmişti. Alınan bu karar, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü. Mahkeme, ek MTV başvurusunun 28 Eylül’de görüşülmesine karar verdi. Gözler 1 hafta sonra görülecek mahkemeye çevrilmişken, Gazeteci Fatih Altaylı bugünkü köşe yazısında, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin 28 Eylül'de AYM'de iptal edileceğini savundu

"MAHKEMENİN BAŞVURUYU TAKSİT DÖNEMİ BİTMEDEN İNCELEMESİ GEREKİYORDU"

20 yıl önce aynı verginin getirildiğini ancak iptal edildiğini dile getiren Altaylı, yazısında şunları kaleme aldı:

"O gün 'İptal edilir' diye yazdım. Anayasa’nın ilgili maddeleri değişmediğine göre, Anayasa Mahkemesi’nin kendini, kendi içtihadını inkar edecek hali yoktu. Konu biraz geç de olsa CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi’nin aslında başvuruyu çok hızlı biçimde, ilk taksit dönemi sona ermeden incelemesi gerekiyordu. Ne yazık ki, bu olmadı.

"EK MTV İPAL EDİLECEK"

Neyse ki, önümüzdeki hafta 28 Eylül günü, bu vergiye yapılan itiraz Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelecek. Eğer Türkiye’de hâlâ bir Anayasa ve hâlâ o Anayasaya bir saygı var ise iptal edilecek. Böylece Kasım sonuna kadar ödemeniz gereken ikinci taksiti ödemek zorunda kalmayacaksınız.

"İLK TAKSİTİN GERİ ÖDEMESİ OLMAYACAK"

İlk taksiti ödeyenlerin parası ise ne yazık ki, geri alınamayacak. Zaten iktidar da büyük ihtimalle bu yasanın iptal edileceğini bile bile çıkardı. İptal edilene kadar ne toplarsak kârdır diye. Ne de olsa, iktidar yanlısı müteahhitlerin affedilen vergilerinin yerine vergi toplamak lazım."

EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?

Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak.

Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecek. Ek MTV ödenmemiş veya "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun"un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmaz..

KİMLER EK MTV ÖDEMEKTEN MUAF SAYILACAK?

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna olacak.

YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar