Yapay zeka ile milyarder olan Elon musk: Yapay zekayı durdurun çağrısı!

Yapay zeka ile milyarder olan Elon musk: Yapay zekayı durdurun çağrısı!
Teknoloji milyarderi Elon Musk ile bir grup yapay zeka uzmanı ve endüstri yöneticisi bir araya gelerek, OpenAl GPT-4'ün geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulundu.

Mart ayında piyasaya sürülen Microsoft destekli OpenAI, GPT (Generative Pre-trained Transformer) yapay zeka kullanıcıları insan benzeri konuşmalara dahil ederek, şarkılar besteleyerek ve uzun belgeleri özetleyerek bir hayli şaşırttı. 

Elon Musk ile Yaşamın Geleceği Enstitüsü tarafından yayınlanan mektupta, "Güçlü yapay zeka sistemleri, ancak etkilerinin olumlu olacağından ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir" denildi.

ELON MUK''I STRESE SOKUYOR

Endüstri lideri OpenAI''nin kurucu ortaklarından biri olan Elon Musk, otomobil üreticisi Tesla otomatik pilot sistemi için yapay zeka kullanmakta.

Otopilot sistemini düzenleme çabalarını eleştiren düzenleyicilere karşı hayal kırıklığını dile getiren Musk, yapay zekanın geliştirilmesinin kamu yararına hizmet etmesini sağlamak için bir düzenleme yetkisi istedi.

Cornell Üniversitesi''nde dijital ve enformasyon hukuku profesörü olan James Grimmelmann, "Tesla''nın sürücüsüz araçlarındaki kusurlu yapay zeka için hesap verebilirliğe karşı ne kadar sıkı mücadele ettiği göz önüne alındığında, Elon Musk''ın bunu imzalaması son derece ikiyüzlü bir davranış" dedi ve ekledi:

"Duraklama iyi bir fikir, ancak mektup muğlak ve mevzuat sorunlarını ciddiye almıyor."

Geçtiğimiz ay Tesla, ABD''li düzenleyicilerin sürücü destek sisteminin kazalara neden olabileceğini söylemesinin ardından 362 binden fazla ABD aracını yazılım güncellemesi için geri çağırmak zorunda kaldı.

OPENAL  ŞİMDİLİK BU MEKTUBA SESSİZ

OpenAI, ortak güvenlik protokolleri bağımsız uzmanlar tarafından geliştirilinceye kadar gelişmiş yapay zeka gelişimine ara verilmesi çağrısında bulunan ve geliştiricileri yönetişim konusunda politika yapıcılarla birlikte çalışmaya davet eden açık mektupla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.

"Makinelerin bilgi kanallarımızı propaganda ve gerçek dışı haberlerle doldurmasına izin vermeli miyiz?Eninde sonunda sayıca üstün, akıllı, modası geçmiş ve bizim yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler geliştirmeli miyiz?" diye soran mektupta, "bu tür kararlar seçilmemiş teknoloji liderlerine devredilmemelidir" denildi.

GOOGLE VE MICROSOFT DESTEKLEMEDİ

Mektup Musk dahil 1000''den fazla kişi tarafından imzalandı. OpenAI''nin CEO''su Sam Altman mektubu imzalayanlar arasında yer almadı. Alphabet ve Microsoft CEO''ları Sundar Pichai ve Satya Nadella da mektubu imzalayanlar arasında yer almadı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar