Vedat Bilgin'den şok itiraf: Arayıp çok zam yapmayın dediler!

Vedat Bilgin'den şok itiraf: Arayıp çok zam yapmayın dediler!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda sendikalar ile yaşanan krizin nedenlerini açıkladı. Bilgin, sendikaların kendisini arayarak "çok fazla zam yapmayın" diye ricada bulunduğunu iddia etti.

VEDAT BİLGİN'DEN ŞOK İTİRAF: ARAYIP ÇOK ZAM YAPMAYIN DEDİLER!

Habertürk''te katıldığı programda asgari ücretten EYT sorununa, emekli zamlarından sendikaların taleplerine pek çok konuda açıklama yapan Bilgin''in sendikalar hakkında söyledikleri sosyal medyada gündem oldu. 

 

"AÇLIK SINIRI UYDURMA BİR İFADE"

Bilgin: Tabii ki ben de Ergün Atalay''ın açıklamalarını takip ediyorum. Sendikaların "çok iyi oldu" demelerini beklemek çok kolay değil. Çünkü Türk-İş başlangıçta 7785 lira civarında bir rakam açıkladılar. Bunun açlık sınırı olduğunu söylediler ancak güvenilir bir rakam değil. Yürür gezer rakamlar deniliyor bunlara. Sendikalar, kendi taleplerini güçlendirmek için böyle "açlık sınırı" gibi şeyler uyduruyorlar, bunlar tamamen keyfi ve bilimsel olmayan tespitler üzerine yapılmış çalışmalardır. Bunları onların yüzlerine karşı da söyledim. Ankara''da 15 marketten alınan fiyatlar ile Türkiye''nin açlık sınırı algısını yönetmek sorumsuzluktur!

"SİZ NEDEN 25 BİN LİRA MAAŞ VERMİYORSUNUZ?"

"Tüm sendikalara da şunu söylüyorum: Yaptığınız bu açıklamaların önce sizi bağlaması lazım. 25 bin lira yoksulluk sınırı belirlemişsiniz, 25 bin lira sizin sendikalarınızda kaç kişi alıyor genel başkanlar dışında? Primleri bildirdiğiniz için bende rakamlar var, Koca sendikalarda bir kişi bile bu ödemeleri yapmıyor. Kendi personelinize yoksulluk sınırının altında ücret veriyorsunuz o zaman sizin çalışmalarınıza göre. Böyle saçmalık olmaz. Bu çalışmalar gerçeği tahrip eder bir hale gelmiştir. Ben yıllarca yoksulluk ve gelir dağılımı araştırmaları yaptım bu çalışmayı yapan arkadaşlar yöntem hakkında bilgi sahibi değiller. Üniversitelerde araştırma teknikleri dersleri verdim, bunu bir bilen olarak söylüyorum."


"KAMUOYUNUN BEKLENTİSİNİ KARŞILADIK"

"Her sene asgari ücret açıklamadan önce araştırma yaptırıyorum. Bu işi bilen, tekniğe hakim arkadaşlar detaylı çalışmalar yapıyor ve bize bildirdikleri geri dönüş şu oldu sokaktaki insanın beklentisi ile fabrikalarda ve atölyelerde çalışan işçilerin beklentileri değişiyor. 3 büyük ilde yaptığımız çalışmada işçiler 8 bin liranın üzerinde bir miktar istediler, diğer şehirlerde ise fiyatlar daha uygun olduğu için genel beklenti 7600 lira civarındaydı. Bütün şehirleri dahil ettiğimizde talep edilen rakam 8000 lira civarındaydı. Biz bunu ne yaptık? Sadece bu taleple sınırlandırmadık, sendikalarımızla da tek tek görüştük. Sendika başkanlarının taleplerini aldık. Bizim belirlediğimiz asgari ücret işçi sınıfının büyük çoğunluğu tarafından makul bulunmuştur.

"SENDİKALAR BANA FAZLA ZAM YAPMAYIN DEDİ"

Konfederasyonlarımız, bana özel olarak taleplerde bulundular. Belirli bir seviyenin üzerine çıkmayın ki sendikalar fonksiyonsuz kalmasın dediler. Bunu açık açık söylüyorum, kamuoyuna 12-13 bin lira istediklerini açıklıyorlar ancak benim yüzüme karşı 8 bin liranın çok da üzerine çıkmayın açıklamasında bulundular çünkü eğer bu gerçekleşirse sendikanın pek bir anlamı kalmayacaktı. Türkiye''de kaç tane toplu sözleşme yapmış sendikalar çalışanların 10 bin lira üzerinde aldığı? Talep ettikleri asgari ücret ile yaptıkları sözleşmeler arasında uçurum var. Bu arkadaşları ben gerçeğe çağırıyorum. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar