Bunları yiyen COVID olmuyor: Bilim insanları önerdi...

Bunları yiyen COVID olmuyor: Bilim insanları önerdi...
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda insanların beslenme türüne göre COVID-19'a yakalanma oranının değiştiği gözlemlendi. İşte COVID-19'a en az yakalanma oranına sahip beslenme şekli...

Sao Paulo Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, vejetaryen ve vegan bireylerin COVID-19'a karşı geliştirme riski, genel nüfusa kıyasla önemli ölçüde daha düşük olabilir. 702 katılımcının yer aldığı gözlemsel bir çalışma sonuçlarına dayanan bu iddia, British Medical Journal of Nutrition, Prevention and Health dergisinde yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği taze meyve, sebze, baklagiller, kuruyemişler ve tam tahıllar içeren sağlıklı bir diyetin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve enfeksiyon riskini azalttığı birçok araştırmada vurgulanmıştır. Sao Paulo Üniversitesi araştırmacıları, bu bağlamda vejetaryen ve bitki bazlı diyetlerin COVID-19 enfeksiyonu geliştirme olasılığını düşürebileceğini öne sürdüler.

pumpkin-1768857-1280.jpg

Mart ve Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya 702 yetişkin gönüllü katıldı. Katılımcılara beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzları, aşı durumları ve tıbbi geçmişleriyle ilgili sorular içeren bir anket uygulandı. Sonuç olarak, bitki bazlı veya vejetaryen diyet uygulayanların, omnivor diyetine sahip olanlara göre COVID-19 geliştirme olasılığının yüzde 39 daha düşük olduğu belirlendi.

Ancak, çalışmanın yazarları, diyetler ile enfeksiyonun şiddeti veya süresi arasında bir ilişki saptanamadığını ve sonuçların genel geçerliliğinin küçük örneklem büyüklüğü nedeniyle sorgulanabilir olduğunu belirttiler.

vegetables-2338824-1280.jpg

Bu iddiaya bazı uzmanlar eleştirel yaklaşırken, İngiltere'deki Aston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Diyetisyen ve Kıdemli Öğretim Görevlisi Duane Mellor, çalışmanın gözlemsel olduğunu ve kesin bir teşhis içermediğini belirtti. Diğer uzmanlar ise bitki bazlı diyetlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve viral enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu görüşüne eleştirel yaklaştılar.

Margaret Rayman, Surrey Üniversitesi'nde Beslenme Tıbbı Profesörü, çalışmanın önemli bir kanıt sunamayacağını ve özellikle beslenme ihtiyaçları diğerlerine göre daha yüksek olan gruplar için sınırlı olduğunu ifade etti. Ayrıca, vegan ve vejetaryen diyetlerin bazı besin maddeleri açısından eksik olabileceğini ve bu durumun enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar