Uzmanı tek tek açıkladı: Kışın bunu yapan hasta olmuyor... Geceleri etkisi 3 kat artıyor

Uzmanı tek tek açıkladı: Kışın bunu yapan hasta olmuyor... Geceleri etkisi 3 kat artıyor
Prof. Dr. Vural Fidan tarafından artan salgın hastalıklardan korunmak için kış aylarında insanların en az 7 saat uyuması gerektiğini açıkladı. En az 7 saat uyuyan insanların hastalığa yakalanma oranı 3 kat azalıyor.

Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Bölümü Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Vural Fidan, gece uykusunun enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kritik bir rol oynadığını belirtti. Özellikle pandemi döneminde, influenza, koronavirüs, grip gibi hastalıkların yaygın olduğu günlerde kaliteli uyku alışkanlığının bağışıklık sistemini doğrudan etkilediğini vurgulayan Fidan, günde 7 saatten az uyumanın hastalık riskini 3 kat artırdığını ifade etti.

Uykusuzluğun, vücut direncini düşürdüğünü ve hastalıklara yakalanma ihtimalini artırdığını belirten Prof. Dr. Fidan, yapılan çatışma bölgelerinde de benzer oranların görüldüğünü söyledi. Gece uykusunun, immün sistem üzerindeki olumlu etkilerini açıklayan Fidan, 7 saatten az uyku süresine sahip bireylerin vücut direncinin ciddi şekilde azaldığını ifade etti.

pexels-kampus-production-7556587.jpg

GECE UYKUSU İMMÜN SİSTEMİ GÜÇLENDİRİYOR

Uykunun, hastalıklardan korunmak ve tedavi sürecini hızlandırmak adına önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fidan, pandemi sürecinde edinilen tecrübelerin bunu doğruladığını belirtti. Solunum yolu enfeksiyonlarının, hava yolu tıkanıklıklarının uykuyu bozduğunu ve bu durumun kısır bir döngüye sebep olduğunu ifade eden Fidan, bu sürecin ancak üst hava yollarının açık tutulmasıyla kırılabileceğini söyledi. Burun temizliğinin bu noktada önemli bir adım olduğunu belirten Fidan, gece uykusunu düzenlemenin immün sistemi güçlendireceğini aktardı.

Günlük 7 saat uykunun gece saatlerinde alınmasının önemine değinen Prof. Dr. Fidan, mecburiyet durumlarında gündüz uykusunun alınabileceğini ancak gece uykusunun eşsiz bir süreç olduğunu vurguladı. Gündüz uykusunun gece uykusu kadar etkili olmadığını belirten Fidan, vücudun çalışma prensipleri ve hormon salgılaması açısından gece uykusunun benzersiz olduğunu ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar