Her yıl 500 bin kadın rahim ağzı kanseri oluyor

Her yıl 500 bin kadın rahim ağzı kanseri oluyor
Her yıl dünya genelinde 500 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalandığı söyleniyor. Bu kanser türü, genellikle 50 yaş civarında ortaya çıksa da son yıllarda genç yaştaki kadınlarda da artış gösteriyor.

Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülcan Bulut, rahim ağzı kanserine karşı farkındalığı artırmak amacıyla ocak ayının "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlendiğini ifade etti.

ÖZELLİKLE GENÇ KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

Doç. Dr. Bulut, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeninin cinsel yolla bulaşan HPV virüsü olduğunu belirtiyor. Özellikle genç kadınlarda görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Bulut, 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarının HPV aşısının, rahim ağzı kanserinden büyük oranda koruma sağladığını vurguluyor. Bu aşının hem kadınlarda hem de erkeklerde 26 yaşına kadar uygulanabileceğini belirten Bulut, erkeklerde de aşının virüsün bulaşıcılığını azalttığı için önemli olduğunu ekliyor.

HPV virüsünün belirtilerini genellikle göstermemesi ve oldukça bulaşıcı olması nedeniyle, her kadının düzenli jinekoloji kontrolleri ve taramalarını yaptırması gerektiğini belirten Bulut, hastalığın erken teşhisinin tedavi şansını artırdığını ifade ediyor.

Doç. Dr. Bulut, rahim ağzı kanserinin belirtilerini de sıralayarak, cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinal kanama ve kasık ağrısı gibi durumların fark edilmesi halinde derhal bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar