Buzlu ve karlı havalarda düşme ile sakatlanma riskine dikkat

Buzlu ve karlı havalarda düşme ile sakatlanma riskine dikkat
Buzlu ve karlı hava koşullarında düşme ve sakatlanma riskine dikkat. SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı olan Dr. Öğr. Üyesi Cenk Cankuş, bu tür hava şartlarında düşme ve sakatlanma olasılığının arttığını ifade ederek uyarıda bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, "Özellikle kış aylarında, kar ve buzlanma gibi durumlarda genellikle orta ve ileri yaş gruplarındaki bireylerde ayak bileği kırıkları sıkça görülmektedir. Kırık ve çıkıklara karşı tedbirli olunması önemlidir" dedi.

Yaşlı hastalarda nörolojik sorunlar, denge problemleri veya başka sağlık sorunları yaşayan kişilerin kaygan zeminlerde yürürken baston veya yürüme yardımcıları kullanmalarının, denge sağlamada ve düşme riskini azaltmada yardımcı olabileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, hareket ederken destek almanın veya kaymayı önleyen malzemeler kullanmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, ayak veya el bileğinde kırıklara neden olabilecek riskli hareketlerden kaçınılması gerektiğini hatırlattı.

Ayak bileğindeki burkulma, düşme veya kayma nedeniyle meydana gelen kırıkların genellikle basit ve orta enerjili olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, hastaların özellikle buzlu zeminlerde dikkatsizce yürümenin veya ani hareketlerin sonucunda acil servislere başvurduklarını belirtti.

Ayrıca, el bileği kırıklarıyla ilgili olarak da bu mevsimde yaşanan yaralanmalara değinen Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, sert ve kaygan zeminde el bileği üzerine düşmenin ileri yaşlarda kemik erimesiyle ilişkilendirilebilecek parçalı kırıklara yol açabileceğini belirtti. Bu tür kırıkların genellikle cerrahi yöntemle tedavi edildiğini ve ayak ve el bileğinde şişlik ve ödemle belirti verdiğini açıkladı.

Karlı ve buzlu havalarda alınması gereken önlemleri özetleyen Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, ayakkabıların hava koşullarına uygun olması, küçük adımların atılması, ellerin cepte olmaması, güneş gözlüğü kullanılması ve bina içerisinde kayma ihtimaline karşı ayakkabıların altının iyice temizlenmesi gibi önlemleri önerdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar