Uzman isim uyardı! Türkiye’de 6 kişiden birinde bu hastalık var

Uzman isim uyardı! Türkiye’de 6 kişiden birinde bu hastalık var
Doç. Dr. Burcu Polat, Baş Ağrısı Farkındalık Haftası kapsamında gerçekleştirilen Migren Dostu Hastaneler Toplantısı'nda, migrenin 50 yaş altı engelleyici hastalıklar arasında birinci sırada yer aldığını vurgulayarak bu durumu ifade etti.

Toplantı, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ev sahipliğinde düzenlendi. Doç. Dr. Polat, migrenin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebileceğini ve Türkiye'de bu hastalığın yaygın olduğunu belirtti. Hastaların genellikle kendi kendilerine teşhis koymayı veya profesyonel yardım almamayı tercih ettiğine dikkat çeken Polat, uzman olmayan doktorların migreni diğer hastalıklarla karıştırabildiğine ve gereksiz tıbbi görüntüleme ve tedavilere sebep olabileceğine işaret etti.

Polat ayrıca, migren hastalığının toplumda yeterince anlaşılmadığını ve hastaların stigmatize edildiğini ifade ederek, bu konuda klinik uzmanlar tarafından yönetilmesi gerektiğini ve migrenin tedavisinde ilaç reçetelerinin ötesine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Migren farkındalığının yetersiz olduğunu ve toplumun sadece %25'inin bu konuda bilgi sahibi olduğunu belirten Polat, aile öyküsü olan ve eğitim seviyesi yüksek olan bireylerin migren farkındalığının daha yüksek olduğunu da ekledi.

Migrenin kadınlarda daha sık görüldüğünü ve hayatın aktif yıllarında özellikle belirgin olduğunu belirten Polat, migrenin belirtilerini ve tetikleyicilerini de detaylı bir şekilde açıkladı. Migrenin tanı testinin üç basit soruyla yapılabileceğini belirten Polat, ayrıca migren atağını önlemeye yardımcı yöntemler hakkında da bilgi verdi.

Son olarak, migren dostu iş yerlerinin önemine değinen Polat, bu konuda Düzce Üniversitesi'nin örnek bir çalışma sergilediğini ve Migren Dostu İş Yeri Belgesi aldığını belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar