Uzay İstasyonu’ndan ilk temas Erdoğan ile yapıldı: Gezeravcı konuşmayı uçarak sonlandırdı

Uzay İstasyonu’ndan ilk temas Erdoğan ile yapıldı: Gezeravcı konuşmayı uçarak sonlandırdı
Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan "İlk İnsanlı Uzay Misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Alper Gezeravcı ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Uzay Programı’nın ilk ayağı olan İlk İnsanlı Uzay Misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı ile canlı bağlantıyla görüşme gerçekleştirdi.

aa-20240122-33501599-33501597-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben konuşan Gezeravcı, "Deney düzeneklerimizi Dragon kapsülünden deney öncesi muhafaza konumlarına naklederek, ilk görevimi tamamladım. Planlı takvim dahilinde deneylerimize başladım. Buradaki görevim boyunca tüm bu deneyleri tamamlayıp sonuçları beraberimde ülkemize getirmek üzere kayıt altına alacağım. UUİ'deki ortama çok hızlı şekilde uyum sağladım. Çalışmalarıma planlandığı şekilde devam ediyorum" ifadelerini kullandı.

"EN UYGUN ADAY SENDİN"

Erdoğan, "Şu an Türk Hava Kuvvetlerimizin yetiştirdiği bir pilot olarak bu görevi için en uygun aday sendin. Fakat bu kez pilot olarak çıktığın irtifadan çok daha öteye geçtin. Zorlu bir yolculuk tecrübesi yaşadın" dedi.

aa-20240122-33501599-33501596-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

Erdoğan'ın "Dünyadan yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta yer çekimsiz ortamdasın. Bu durum seni nasıl etkiliyor?" sorusunu Gezeravcı şu yanıtı verdi:

-UUİ'deki ortamı dünyadan ayıran en önemli fark yer çekiminin mikro düzeyde olması.

-Vücudumuzda uzaya çıktığımız ilk andan itibaren bazı belirgin değişiklikleri hemen hissetmeye başladık.

-Örneğin burada normalde tüm vücudumuzda yayılması gereken kan vücudumun üst kısımlarına doğru birikiyor.

-Basınç değişikliği nedeniyle görme bozuklukları oluşabiliyor. Çok şükür şu ana kadar bende bunlara ilişkin hiçbir emare yok.

-Özel egzersiz programları uyguluyorum. Bilim insanları etkileri ve daha pek çoğunu anlamak ve önlemler geliştirmek için sürekli araştırmalar yürütüyorlar. Ben de burada bazı deneyler yürütüyor ve veriler topluyorum.

"SON OLMAYACAKSIN"

Erdoğan, "Çocuklarımızın uzaya olan merakı artacak. Senin izinden gidecekler. İlk astronotumuz oldun ama son olmayacaksın. Sayılı ülkeler arasında yerimizi aldık. Bu yolculuğumuz devam edecek" diye konuştu.

GEZERAVCI UÇARAK VEDA ETTİ

Gezeravcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini sonlandırırken 'Allahaısmarladık' dedi ve yukarı uçtu. Gezeravcı'nın o anları sosyal medyada gündem oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar