Alper Gezeravcı ne zaman dönecek? İşte o tarih...

Alper Gezeravcı ne zaman dönecek? İşte o tarih...
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı' çalışmalarına başladı. Peki, Alper Gezeravcı ne zaman uzaydan dönecek?

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlendikten sonra başladığı çalışmaları sırasında gerçekleştireceği bilimsel deneyler ve uzaydaki görev süresi hakkında detaylar ortaya çıktı.

NTV'nin haberine göre, Gezeravcı, 14 gün boyunca UUİ'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.

Uzaydaki görev süresince, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi geniş bir yelpazede deneyler gerçekleştirecek. Bu deneyler, kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir konu yelpazesini kapsayacak şekilde seçildi. Alper Gezeravcı, uzayda geçireceği 14 gün boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında hazırlanan, Türk Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Komisyonu tarafından belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlatacak. Bu deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlamak amacıyla tasarlandı.

Deneyler arasında, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisine yönelik yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanması, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz ortamda karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi, hastalıklar için yeni tedavilerin geliştirilmesi, propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması gibi konular bulunuyor.

Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştireceği bilimsel çalışmalar, Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki ilerlemesine önemli katkılarda bulunması bekleniyor. Uzaydaki görev sürecinin ardından, Gezeravcı'nın 2 Şubat'ta dünyaya geri dönmesi planlanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar