Ünlülerin sesini yapay zeka ile kullanmak artık mümkün!

Ünlülerin sesini yapay zeka ile kullanmak artık mümkün!
Youtuber Roberto Nickson, özel bir yapay zekâ modeli kullanarak Kanye West’in sesinin nasıl kopyalanacağını 5 dakikalık kısa video ile tek tek anlattı.

RAHİME ÖZBEY / GÜNBOYU 

Roberto Nickson bu yöntemle, ilerleyen zamanlarda sanatçıların albümlerini stüdyoya gitmeden dijital olarak kaydedeceği bir geleceğini öngörüyor. Kişinin geçrek sesinden hiç ayırt edilemeyen bu teknoloji, fikri mülkiyet ve telif hakkı yasaları kapsamında endişe yaratıyor.

Nickson’un kullandığı teknolojide, yakın bir zamanda tanıtımı yapılan önce ses ve konuşma odaklı yapay zekâ girişimi ElevenLabs, kullanıcılara seslendirme yapabilen, istenirse tamamen yeni sentetik sesler yaratma veya birinin sesini klonlama gücü veren bir platformu beta olarak kullanıma sundu.

Şirket Twitter üzerinden yaptığı zorunlu açıklamada bu kötüye kullanımlara karşı önlem almak zorunda kaldı. Şirketten aktarıldığına göre, ElevenLabs 4chan’da bir anda ünlü isimlerin çok kötü şeyler söylediği kliplerin ilgi odağı olmasıyla popüler hale geldi .

Kullanıcılar bu sistemi kullanarak ünlü isimlerin homofobik, transfobik, şiddet içeren ve ırkçı sözler sarf ettiği ses klipleri hazırladı. Biliyorsunuz buna benzer durumlar “deepfake” teknolojinin ilk zamanlarında da oldukça dikkat çekmişti. Deepfake sayesinde birçok pornografik içeriğe kadın ünlülerin yüzleri eklendiği biliniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar