Ünlü isim dolar kurunu allak bullak edecek rakamı duyurdu: Çok ciddi diye açıkladı

Ünlü isim dolar kurunu allak bullak edecek rakamı duyurdu: Çok ciddi diye açıkladı
Dolar kuru bu yılın rekorunu kırarak 18.45 seviyesine kadar yükselirken, ünlü ekonomist ve uzmanlardan dolar yorumları gelmeye devam ediyor. Merkez Bankası’nın faiz kararını “gaflet ve delalet” olarak değerlendiren, ekonomist Duran Bülbül, doların kısa sürede göreceği seviyeyi açıkladı.

ÜNLÜ İSİM YERİ YERİNDEN OYNATACAK RAKAMI DUYURDU: İŞTE BEKLEDİĞİ DOLAR KURU

AKP''nin yarattığı dolar krizi tüm hızıyla sürerken, dolar kurunda her gün yeni bir rekor gelmeye devam ediyor.

Ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 13’ten yüzde 12’ye çekmesini değerlendirdi.

Bu kararın ekonomiye ne gibi etkiler bırakabileceğinden bahseden Bülbül, doların 25 TL’yi geçeceğini söyledi.

Gazete Durum’dan Deniz Dalgıç’a konuşan Prof. Dr. Duran Bülbül, şunları aktardı:

“Bankalar artık kredi vermiyor. Faiz yüzde 30-35 civarında. Ülkedeki faiz yüzde 25’lerin üzerinde ama siz küçük fonlardan, yatırımcılardan yüzde 12 faizle para topluyorsunuz. Merkez Bankası’ndan yüzde 12’yle alıyorsunuz. Sonra yüzde 30’la satıyorsunuz. Yüzde 30''la alanlar da kârlı. Bunu kim alıyor? Belli bir sınıf alıyor, büyük gruplar alıyor. Aslında Merkez Bankası bu faiz kararıyla yoksuldan zengine sermaye transferi yapıyor. Bu da başka tehlikeli bir boyut. Bu karar yoksulu daha yoksul eden, zengini daha zengin eden bir karar. Bu sürdürülemez. Hükümet artık günü kurtarmıyor, anı kurtarıyor. Swaplarda yüzde 20 faizlerle borçlandı. Minimali yüzde 12’dir. Şimdi sıkıştı. Ödemeler geliyor... Bunu nasıl ödeyecek? Piyasadan ödeyecek. Bunun anlamı şudur, döviz çok ciddi bir şekilde yukarıya gidecek. Dövizin yukarıya gitmesi bu ülkenin biraz daha fakirleşmesi anlamına geliyor. Uluslararası konjonktüre göre işlemeyen tek adam piyasası var. O nedenle dolar 25’i geçecektir.

''İKTİDAR KRİZİ ALGILAMIŞ DEĞİL''

Merkez Bankası artık yok hükmündedir. Piyasa, Merkez Bankası’nı artık ciddiye almıyor. O nedenle Merkez Bankası’nın piyasayı, faizi ve dövizi düzenleme gibi bir yetkisi kalmamıştır. Merkez Bankası, ülkenin ihtiyaçlarına, ülkenin ekonomik koşullarına göre karar vermiyor. Merkez Bankası sanki ülkede çok büyük bir refah varmış gibi karar veriyor. Siyasi iktidar da bu ülkedeki yoksulluğu, istikrarsızlığı refah diye anlatıyor. Merkez Bankası ve siyasi iktidar, bu ekonomik krizi algılamış değil. Refah anlatmaktan vazgeçerlerse belki o zaman Merkez Bankası doğru kararı verir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar