Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan yeni uyarı: Dikkat! Yumurtaları aynı sepete koymayın

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan yeni uyarı: Dikkat! Yumurtaları aynı sepete koymayın
Enflasyon Araştırma Grubu'ndan(ENAG) yapılan paylaşımda küresel bazda yaşanan krize dikkat çekildi. Yapılan paylaşımda, "Enflasyon oranı küresel bazda yükselmeye başladı" denildi.

Türkiye için yapılan tahminde, oranın yükselebileceği kaydedildi. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, grubun öngörüsünü şöyle aktardı:

"Enflasyon oranı küresel bazda yükselmeye başladı. Arz zincirinde yaşanan sorunların yanında, emtia piyasasındaki fiyat artışları sorunu kalıcı hale getirecek niteliktedir. Türkiye'de zaten yüksek olan oranın korunması bile başarı olacaktır." 

enag.jpg

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy'un başında olduğu ENAG, Eylül 2020'den bu yana enflasyon hesaplaması yapıyor ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor. TÜİK 2020 yıl sonu enflasyonunu yüzde 14,60 olarak açıklarken, ENAG oranı yüzde 36,72 bulmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye İstatistik Kurumu'nu savunurken, "Kesinlikle TÜİK'in rakamlarla oynaması, yüzde 30-40'lık bir enflasyon söz konusu değil" diyerek ENAG'ı hedef almış, "Tarihte ilk defa TÜİK, bu grup (Enflasyon Araştırma Grubu-ENAG) ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Bu grubun amacı TÜİK'i itibarsızlaştırmak" demişti.

Daha sonra kendi uyarısını takipçileriyle paylaşan Prof. Demirtaş, "Arkadaşlarım yatırımlarınızda: 30'dan az hisse, kripto varlık, tahvil, bono, emtia yatırımı yapmayın. Yumurtalarınızı aynı sepete koymayın. Profesyonel değilseniz paranızı kendiniz yönetmeyin" dedi.

TÜİK NEDEN SUÇ DUYURUSUDA BULUNDU?

ENAG’dan “Kamuoyunda adı zikredilen grup” olarak bahseden TÜİK, verilerin hangi yöntemle üretildiğinin açıklanmadığını ve ENAG çalışma sonuçlarının TÜİK’in sonuçları gibi yayınlandığı için suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. Açıklamada suç duyurusunun, ENAG’ın verilerinin sonuçlarıyla ilgisi olmadığı, yönteme ilişkin olduğu kaydedildi.

TÜİK internet sitesinde Kamuoyu Bilgilendirme başlığıyla yapılan duyurunun ilk bölümünde resmi istatistikler haricinde, üniversite, kamuoyu araştırma şirketleri, STK ve meslek kuruluşlarının, saha çalışmalarına dayalı ürettikleri verileri yayınlandığı bildirildi.

Koordinasyonunu TÜİK’in üstlendiği Resmi İstatistik Programı’nın amacının istatistik üretiminde mükerrerliklerin önlenmesi olduğu belirtilen açıklamada,  “Program, resmi istatistiklerin uluslararası tanım ve standartlar ile istatistiksel kalite kriterleri çerçevesinde üretilmesini mümkün kılmaktadır” denildi.

Açıklamada, Türkiye İstatistik Kanunu’nun 6’ncı maddesinde,  istatistiki sonuçlar içeren araştırma faaliyeti yürüten gerçek ve tüzel kişilerin,  buna ilişkin kapsam, örnekleme yöntemi ve örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını araştırma sonuçlarıyla birlikte kamuoyuna açıklamakla yükümlü olduklarına dikkat çekildi.

ENAG’dan “Kamuoyunda adı zikredilen grup” olarak bahsedilen açıklamada, “2020 yılı Eylül ayında başladıkları çalışmaları ile eş zamanlı olarak uzunca bir süre herhangi bir metaveri bilgisi paylaşmamıştır. Sonraki dönemde internet sitelerinde açıklanan mevcut metaveri bölümü de standartlardan uzak ve son derece yetersizdir. Bu nedenle, kullanıcılar sınıflama, kapsam ve yöntemleri içeren bilgilere şeffaf bir biçimde erişememektedir. Bu çerçevede, kanunun ilgili maddelerine aykırı davrandığı değerlendirilerek 23 Şubat 2021 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Duyurunun içeriğinin, yayınlanan çalışmanın sonuçlarıyla ilgili bulunmadığına da dikkat çekilen açıklamada, “Suç duyurusunun içeriği; ilgili grubun bültenleriyle birlikte gerekli açıklayıcı bilgileri yayınlamamalarıyla sınırlıdır, yayınlanan çalışmanın sonuçları ile ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca ilgili çalışmayı engellemeye veya durdurmaya yönelik değildir. Sadece kamuoyunun tam, eksiksiz ve doğru bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır” denildi.

Ayrıca ENAG’ın tüketici enflasyonunu duyururken, kamuoyunu  yanıltıcı şekilde Resmi İstatistik Programında yer alan aynı isimle duyurulmasından da duyulan rahatsızlık dile getirildi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar