Ekonomist Murat Özsoy: Dolara müdahalenin tam zamanı

Ekonomist Murat Özsoy: Dolara müdahalenin tam zamanı
ABD'de son 41 yılın enflasyon rekoru kırıldı. FED’in Avrupa Merkez Bankası’na göre daha agresif bir tutum sergileyeceği artık tahmin edilmesi zor olmayan bir durum olduğunu hatırlatan Finans Uzmanı Murat Özsoy, " İşte şu anda ihracatçının dolar cinsinden girdi maliyetlerini düşürülmesi için tam da dolara müdahale zamanı" ifadelerini kullandı.

UZMAN İSİM AÇIKLADI: DOLARA MÜDAHALE ZAMANI GELDİ

ABD enflasyonu açıklandı. Tahminlere göre enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 8.8 oranında gerçekleşmesi bekleniyordu ama oranlar tahminleri aştı. Son 41 yılın enflasyon rekoru kırıldı. Finans Uzmanı Murat Özsoy, " İşte şu anda ihracatçının dolar cinsinden girdi maliyetlerini düşürülmesi için tam da dolara müdahale zamanı" ifadelerini kullandı.

İHRACATÇININ KAR MOTİVASYONU ENGELLENİYOR

“Euro/Dolar paritesinin 1 seviyesine kadar gerilemesi Türkiye’nin dış ticarette menfaatine değil” sözlerinin altını çizen Özsoy, “Yani euro karşısında güçlü dolar işimize gelmiyor. Paritenin şu andaki durumu ihracatçının daha motive şekilde karını artıracak şekilde satış yapabilmesini engelliyor. 2021 yılı sonunda sunulan Türkiye’nin Yeni Ekonomi Modeli’ni hatırlayacak olursak temel dayanaklarından bir tanesi de ihracata dayalı büyüme olarak öne çıkarılmıştı. Zaman zaman ekonomi yönetimi tarafından duyurulan makro ihtiyati tedbirler ve yapılan müdahaleler ile dolar kurunda ani geri çekilmeler meydana geldi. Eğer ekonomi yönetimi doları baskılayacak müdahalelerde bulunacaksa, eğer TL’yi özendirici ve ABD dolarına karşı değerini artırıcı paketleri elinde hazırsa işte şimdi bunları yürürlüğe koymanın tam zamanı” uyarısında bulundu.

DOLARA MÜDAHALE İÇİN TAM ZAMANI

ABD Merkez Bankası FED’in Avrupa Merkez Bankası’na göre daha agresif bir tutum sergileyeceği artık tahmin edilmesi zor olmayan bir durum olduğunu hatırlatan Özsoy, “Yani paritenin yakın vadede bu seviyelerden toparlanması zor görülüyor. İşte şu anda ihracatçının dolar cinsinden girdi maliyetlerini düşürülmesi için tam da dolara müdahale zamanı” şeklinde konuştu.

ENFLASYON AÇIKLANDI, DOLAR FIRLAYACAK

Piyasa FED’in 75bps artışını fiyatlamaya başlayacaktır ve bu durum ABD dolar endeksinin yukarı ivmesini desteklerken Euro/Dolar paritesinin 1’in altını test etmesinde etki edeceğini söyleyen Özsoy. “Orta vadede ABD dolarının getirisi Euro’nun üzerinde olmaya devam edecektir, çünkü ECB’nin faiz artış hamleleri FED’e göre daha sınırlı kalacağı görülüyor. Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi yıllık bazda 8.8 ya da üzerinde açıklanırsa ABD dolar endeksindeki güçlenmenin etkisiyle Dolar/TL kurunda yukarı yön hareketi hızlanma riski var. Bu da ihracatçılar için paritenin bu seviyede olduğu durumlarda pek iç açıcı gelişme olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD''de yıllık enflasyon rakamları yüzde 9.1 olarak açıklandı. Tahminlerin çok üzerinde açıklanan rakamlara ve Murat Özsoy''un öngörüsüne göre Dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareketin hızlanması bekleniyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar