Ülke ekonomik krizle sallanırken memur maaşlarına 4 kat zam yapıldı

Ülke ekonomik krizle sallanırken memur maaşlarına 4 kat zam yapıldı
Ekonomi kriz ülkeyi ayaklandırırken, Lübnan hükümeti sadece memur maaşlarını yaklaşık dört kat artırarak en düşük maaşı 90 dolara çıkardı.

ÖZLEM BARAN/GÜNBOYU

Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad Mekari, hükümetin kamu personeli maaşlarına yönelik iyileştirme kararına ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Mekari, kamuda görev yapan memeurların en düşük maaşları 2 milyon 600 bin Lübnan lirasından (27 dolardan) 9 milyona (90 dolara) çıkarıldığını açıkladı.

1 Mayıs itibariyle yeni maaşların ödenmeye başlanacağını söyleyen Mekari, en düşük emekli maaşının da 7 milyon lira (72 dolara) çıkarıldığını kaydetti.

MEMURLARA YOL ÜCRETİ 

Akaryakıtta meydana gelen fiyat artışı nedeniyle memurlara günlük 450 bin lira (5 dolar) yol ücreti ödenecek.

Ülkede yaklaşık üç buçuk senedir devam eden ekonomik kriz, döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki tüm dolar mevduat hesapları donduruldu.

BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SIRASINDA GÖSTERİ

Mart yaından bu yana emekli asker ve kamu çalışanlarının maaşlarında iyileştirmenin yapılması için hükümet sarayı önünde göstericiler etkinlik düzenledi.

Göstericilere karşı güvenlik güçleri ve polis, tel örgü barikatını aşmak isteyen göstericilere göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi. 

EKONOMİK KRİZ MAAŞLARIN ERİMESİNE YOL AÇTI

2019 yılında başlayan gösteriler, hükümet istifaları ve Beyrut''taki patlama ardından Covis-19 salgını, ülkeyi derinden etkiledi.

2019’da 1 doları 1500 Lübnan lirasından işlem görüyordu. Ocak 2022’de 1 dolar, 20 bin Lübnan lirası oldu. Diğer yandan son bir yıl içinde değer kaybı hızla artmaya devam etti.

Nüfusunun yüzde 80’i yoksulluk sınırındayken kriz öncesi bir memur bin dolar maaş alıyorsa şu anda bu yüzde 90 oranında eriyip 100 doların altında bir seviyeye geriledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar