Piyasalar dalgalı, insanlar kararsız: Dolar mı? Euro mu?

Piyasalar dalgalı, insanlar kararsız: Dolar mı? Euro mu?
Geçtiğimiz hafta başlayan dalgalanmalar, ekonomi piyasasında bu hafta da esiyor. Başta petrol ve altın olmak üzere emtia fiyatlarında büyük dalgalanmalar yaşanırken Euro/dolar paritesi 20 yılın en düşük seviyesini gördü.

YATIRIMCI KARARSIZ: DOLAR MI? EURO MU?

Ekonomist yazar Ufuk Korcan, Dünya Gazetesi’ndeki "Euro mu, dolar mı?" başlıklı yazısında özetle şunları yazdı:

"Dolar/TL paritesinin haftalık grafikte 17,07 TL seviyesinin üzerinde kalması olumsuz. Zira bu nokta üzerinde kalınması 18,25 TL seviyesinin test edilme riskini artırıyor. Bu sebeple parite üzerinde bir rahatlamadan bahsedebilmemiz için teknik anlamda öncelikle 17,07 TL seviyesinin altına inilmesi şart.

Böyle bir senaryoda asıl rahatlama ise 15,73- 15,9 5 TL seviyesinin altına inilmesi ile sağlanabilir. Bu gerçekleştiği takdirde ilk aşamada 14,85 TL seviyesinin görülme olasılığı artacak. Özellikle 15,73 TL seviyesinin altına inilmesi 3 Ocak 2022 haftasında başlayan yükseliş trendinde kırılma anlamına geliyor. Bu sebeple olası geri çekilmeler de en önemli nokta şu an burası…

Euro/dolar paritesi 7 Şubat 2022 haftasında 1,14734 dolar seviyesinden başlattığı düşüş trend çizgisi ve etkisi altında. Bu trend çizgisini yakın dönemde bir düşüş kanalına çevirdi. Ve bu kanal içerisinde ana trend aşağı olmak üzere direnç ve destek noktaları arasındaki döngü tekrarlanıyor. Bu bağlamda bu hafta için düşüş kanalının direnç noktası 1,04909 dolar, destek noktası ise 0,98674 dolar seviyelerinde bulunuyor. Yani paritenin düşüş kanalın etkisinden kurtulması için öncelikle 1,04909 dolar seviyesinde bulunan direncini kırması şart. Bu gerçekleşirse öncelikli hedefin 1,07758 dolar seviyesi olduğu söylenebilir. Kanal içerisinde kalındığı sürece haftalık bazda ana trendin aşağı yönde olduğu unutulmamalı.

Fed’in parasal genişlemede de frene bastığı bu süreçte Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) özellikle faiz artırımı konusunda adım atmakta yavaş hareket etmesi dolar ile Euro arasındaki makasın dolar lehine kapanmasına neden oldu."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar