Daha önceki tüm tahminleri unutun: Ekonomist Tunç Şatıroğlu’ndan ezber bozan dolar açıklaması!

Daha önceki tüm tahminleri unutun: Ekonomist Tunç Şatıroğlu’ndan ezber bozan dolar açıklaması!
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu sert sözler sarf eden ekonomist Tunç Şatıroğlu, dolar kurunda yükselişlerin devam edeceğini söyledi.

TUNÇ ŞATIROĞLU, DOLAR İÇİN FLAŞ TAHMİNDE BULUNDU

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki yükseliş, vatandaşların cebini yakıyor. Türk Lirası, dolar karşısındaki erimesine devam ediyor.

Döviz kurunun artışının sürdüğü ve ekonomik yıkımın durdurulması için gelen fiyat frenleme politikalarının üretildiği bu dönem hakkında bir değerlendirmede bulunan ekonomist Tunç Şatıroğlu, bazı açıklamalarda bulundu.

Şatıroğlu şunları aktardı:

“Dolar kurunda yükselişler sürüyor. BDDK kararının ardından bir miktar gerileme olmuştu ama sonrasında yükselişler sürdü. Dolar kuru grafiğinde bazı uyumsuzlukların olması insanların aklını karıştırıyor. Eğer yükseliş sürüyorsa o uyumsuzlukların bir anlamı yok. Bir gün yükselip bir gün düşseydi dolar kurunu farklı yorumlardık. Ancak şimdi dolar kurundaki yükselişlerin devam ettiğini görürken kurun bu trende devam edeceğini de öngörüyoruz. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun İstanbul Sanayi Odası’nda söylediği sözler var. Gerçekten trajikomik konular bunlar. Kendisi özet olarak insanlara döviz almayın döviz bozun diyor. Buna karşın kendisi TL’yi cazip hale getirmek için hiçbir şey yapmamış. O göreve geldiğinde dolar kuru 7,20 TL’ydi ama dolar kuru şu anda 17,93 TL’ye yükseldi. Sadece Şahap Kavcıoğlu döneminde dolar kuru 10 TL’nin üzerinde yükselmiş. Kur artarken faiz artışı yapmayarak sadece seyretmekle yetinmiş. Halen daha seyretmeye devam etmesi bekleniyor.

‘İŞLER ÇOK ZORLAŞACAK’

Merkez Bankası başkanı iş adamlarına diyor ki ucuz kredi bulup dolar alıyormuşlar diyor. Ne hikaye anlatıyorsun yani? İllaki adamlar buldukları TL ile gidip dolar alacaklar. Bunun olması kaçınılmaz. Sen bu olmasın istiyorsa iki şey yapacaksın veya en azından birisini yapacaksın. O kredi o kadar ucuz olmayacak veya TL daha cazip olacak. Eskiden bu adamlar kredi çekip dolar alıyorlar mıydı? Ancak faizi artırmayıp dolar kurunun yükselişini seyrettiğin için artık adamlar nereden TL bulsam da dolar alsam diye düşünüyorlar. Bunun sebebi de sorumlusu da Merkez Bankası’dır. Ya TL’ye güven vereceksin ya da krediye ulaşmayı pahalı hale getireceksin. Ancak doğrusu TL’ye güven vermektir. Bunu da yapamıyorsan o zaman istifa edeceksin verebilen gelecek. Ekonomi yönetimimiz bizde hiç suçlu olmuyor. Hep insanlar suçlu oluyor. Marketler suçlu oluyor, ev sahipleri suçlu oluyor, sanayici suçlu oluyor. Petrol fiyatları ve emtia fiyatları yurt dışında arttığı için enflasyon oluyormuş. Faiz indirimi yüzünden dolar kurunun yükseldiği kabul etmedikleri sürece zaten ben doğru bir iş yapmalarını beklemiyorum. Bunun için eğer dolarınız varsa bozmayacaksınız alıp oturacaksınız. Kur Korumalı Mevduat’ı artık çok fazla tavsiye etmiyorum. Doları doğrudan almanız daha faydalı. Makasın çok açık olmasından dolayı dolar alamadıklarını söyleyenler var. Makas her zaman açık olacak. Bu hükümet değişmedikçe makas daralmayacak. Şu anda makas belki de az bile açık. Bundan bir ay sonra makas çok daha fazla açılabilir. Hepinizin kim olduğunu biliyoruz elimizde listeler var denilen ortamda bu işler çok daha zorlaşacak.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar