Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Aydın Tomakin

Aydın Tomakin

AYDIN'CA

T.C. Merkez Bankası kararı ve Prigojin'in ölümü

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2.5 yıldır "NAS" diye diye döviz fiyatlarını inanılmaz derecede yükseltti. Günün sonunda nasıl oldu ise NAS bir anda unutuldu. Merkez Bankası’nın politika faizlerini yüzde 8,5'tan yüzde 25'e yükseltmesine müsaade etti. Mikrofonu her eline aldığı zaman 'Ben Ekonomistim' diye söze başlayan Erdoğan sonuçta gördü ki kazın ayağı öyle değilmiş.
Zorla ikna edilen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve gelir gelmez; ‘ekonomide realiteleri takip etmekten başka yapacak bir yolumuz kalmamıştır’ dedi. Zaman zaman geçmişte yazdığımız yazılarda da şunu söyledik: ‘Ekonominin kendi kuralları vardır. Ekonomiyi rahat bırakırsanız akan sular gibi kendi güzergâhını bulur ve işler tekrar rayına oturur.’ Eğer yarın öbür gün geçmişte yaptığı gibi Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Şimşek sen sözden ekonomiden anlamıyorsun seni bakanlıktan alıyorum derse hiç şaşırmamalıyız.
Merkez Bankası politika faizlerini 750 puan artırınca piyasalar tepki verdi ve dolar bir miktar da olsa gerileme eğilimine geçti. Bunda KKM'den çıkma kararının da etkili olduğunu söylemek durumundayız. Dövizdeki tatlı kârları düşen KKM'liler dövizlerini satmaya başladılar. Dolayısıyla bu dolardaki düşüş kimseyi aldatmasın. Dolar tekrar yükselme eğilimine geçecektir. Piyasalar bu iktidarın ekonomi politikalarını toptancı yaklaşımla güvenmemektedir. Dolayısı ile dolardaki köpüğün inmesi kimseyi aldatmasın.

PRİGOJİN'İN ÖLÜMÜ

Sovyetlerde paralı asker grubu Wagner, bundan iki ay önce Sovyet Lideri Putin'e başkaldırmış ve Moskova'ya yürüyüşe geçmişlerdi. Putin bu kalkışmayı bir şekilde bertaraf etmiş ve hatta eski dostu Wagner lideri Prigojin'i affettiğini dahi söylemişti. Ancak Türkçe'de bir söz vardır "İntikam soğuk yenen bir yemektir" derler. Putin yine bir röportajında, her şeyi affederim ama ihaneti asla affetmem demişti. Putin'in intikamını zamana yayarak alacağını herkes gibi ben de düşünüyordum. Ama Putin ne kadar hırslı ise ancak iki ay dayanabildi.
Moskova semalarında Wagner lideri Prigojin'in özel uçağı düşürülüyor ve Prigojin dahil 10 kişi hayatını kaybediyor. Çok ustaca hazırlanmış bir intikam senaryosu ve kaza sürü verilmiş bir intikam. Uçakta 3 mürettebat ve 7 Wagner üyeleri bulunuyordu. Bu on kişi içerisinde isim olarak bizim kulağımıza yakın gelen iki isim de vardı. Bunlardan Wagner üyesi İskender Totmin ve mürettebattan ikinci kaptan; Rüstem Kerimov isimlerini görüyoruz. Muhtemelen Rusya'da yaşayan Türk kökenli kişilerdi.
Putin acımasız bir lider. Aylardır Ukrayna'da çoluk çocuk, asker sivil demeden bombalıyor ve insanları öldürüyordu. Kaldı ki Prigojin'le birlikte 9 kişi daha ölmüş hiç umurunda bile olmaz. Diktatoryal rejimlerde insanın hiç önemi yoktur. Önemli olan iktidardaki kişinin refah ve huzurudur. Diktatörlerin genel karakteristikleridir. Mantık, ‘ölen ölür kalan sağlar bizimdir’ mantığıdır. Koltuğunu muhafaza etmek için kaç kişinin öldüğünün önemi yoktur. Önemli olan koltuğunun yerinde durması ve koltuğunu muhafaza edebilmesidir. Diğer diktatörler gibi Putin de bunu yaptı. Olay budur.
Ne mutlu Türk’üm ve Müslüman’ım diyene ve diyebilene.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları