Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Aydın Tomakin

Aydın Tomakin

AYDIN'CA

İnternet haberciliği

Konu hakkında detaylı bilgisi olmayan kişiler için İnternet sitesi kurmak turşu kurmaktan kolay bir iştir. Halbuki ciddi yayın yapan bir internet sitesi çok masraflı bir o kadar da dikkat ve takip isteyen bir çalışma alanıdır. Ha bu arada merdivenaltı dediğimiz internet siteleri de bir hayli fazlalaştı son yıllarda. Seçimler öncesi ufak bir meblağ ile kurulur ve reklam pastasından koparacağı kadar koparır ve seçim bitince ya kapanır ya da kapanmasın diye günde bir veya iki haber girişi yapan sitelere de şahit oluyoruz. Bu merdivenaltı sitelerini bizim konumuzun dışında bırakıyorum.
Olayın başka bir yönü ise; bu haber sitelerine hizmet veren siteler var. Mesela; Hosting, Domain ve kiralık Server siteleri. Bu siteler tüm sitelere dışarıdan satış ve satış sonrası hizmet veren sitelerdir. İşini bihakkın yapan siteleri tenzih ediyorum. Öyle siteler var ki, telefonla ulaşamıyorsunuz. Teknik hata yardımı istiyorsunuz aylarca cevap alamıyorsunuz. Mail atıyorsunuz cevap yok. WhatsApp'tan mesaj gönderiyorsunuz, cevap yok. Cevap verse bile bin türlü yalan beyanlarla sizi kandıracaklarını zannediyorlar. Böyle bir durumu bizzat ben yaşadığım için belirtmek istedim. Dışarıdan bakanlara internet sitesi yürütmek çok kolay gözükebilir. Ama kazın ayağı hiç de öyle değil.
Bir de son dönemde çıkartılan İnternet Sitesi Genelgesine göre artık bir site kamu kurum ve kuruluşlarından reklam alabilmesi için "Basın İlan Kurumu'na" üye olmak durumunda bırakıldı. Basın İlan Kurumu'na üye olmak için İnternet sitenizde kategorik olarak 3-8 kişi çalıştırmak durumundasınız. Günlük olarak 50 ila 100 haber girişi yapmak zorundasınız. Bu genelgeden sonra birçok internet sitesi kapandı. Hayatta kalmaya çalışan internet siteleri de bir çıkış yolu aramaktalar. Belki de birçoğu eğer bir formül bulunmasa siteler teker teker kapanacaktır. Ben dâhil bir çok haber sitesi belki düzeltme yapılır diye durumu idare etmeye çalışıyoruz. Düşünsenize 80 ile 100 arasında haber sitesi olan bir ilde Basın İlan Kurumu'nun kurallarına uyabilecek kaç haber sitesi vardır. Bir ilde buna uyabilen ya iki bilemedin üç haber sitesi olacaktır. Yerel seçimler yaklaşıyor. Siyasi partiler sadece iki gazeteye ve iki internet haber sitesine reklam vererek seçimlere girmeyi mi düşünüyorlar bilemiyoruz. Bir çözüm bulunur diye düşünüyoruz. Haydi hayırlısı.
Bu konuya girmişken bazı genel bilgiler de vermek istiyorum. Türkiye'de halen 50 milyon İnternet sitesi mevcuttur. Ancak bunların sadece 10 milyonu aktif olarak faaliyet göstermektedir.
En çok tıklanan siteler kategorisinde ise ilk dördü şu siteler paylaşmaktadır.
Sıralama
Site Alan adı SimilarWeb ilk 100 dizini (1 Nisan verileri)
Google google.com 1
YouTube youtube.com 2
Facebook facebook.com 3
Twitter twitter.com 4
Gelecekte belki de kâğıt gazetecilik tarihe karışacak ve habercilik sadece internet yoluyla yapılacaktır. Durum onu gösteriyor. Dünya'da ve ülkemizde birçok ünlü gazete, kâğıt gazeteciliğini terk edip haberciliğe internetten devam etmeyi tercih etmişlerdir. Kâğıt gazeteciliği hayatlarını bir süre daha devam ettireceğe benziyor. Artık kâğıt gazeteciliği birçok okuyucu için de bir nostalji olarak algılanmaktadır.

Ne mutlu Türk’üm ve Müslüman’ım diyene ve diyebilene…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları