Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına müjde! EYT kapsamı genişleyecek!

Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına müjde! EYT kapsamı genişleyecek!
EYT kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık sigortalı vatandaşlar, Türkiye'nin birçok ilinde eylem düzenliyor. Staj mağdurları, yaptıkları stajın SSK giriş tarihi olarak kabul edilmesini istiyor.

EYT tasarısı açıklanırken tasarıda yaş şartının olmayacağı ve hiçbir kesimin dışarıda bırakılmayacağı söylenmiş olsa da açıklanan tasarı ile yeni bir mağduriyet ortaya çıkmış oldu. 8 Eylül 1999 öncesi SSK girişi olmayan vatandaşlara EYT kapısı kapatılırken, bu tarihten önce staj ve çıraklık sigortası olan vatandaşların girişi ise "çalışma başlangıcı" olarak kabul edilmedi.

"İŞVEREN YOK"

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajın bir eğitim faaliyeti olduğunu belirterek "Burada bir iş söz konusu değil, bu nedenle de bir mağduriyet olamaz. Staj ya da çıraklık sigortasında bir işveren yok. Anayasamız işveren olmadan iş akdinin gerçekleşemeyeceğini açıkça belirtiyor o yüzden herhangi bir mağduriyet olduğunu düşünmüyorum" dedi. 

HAFTADA 5 GÜN ÇALIŞTIK

Staj mağdurları, Bilgin''in açıklamalarına sert tepki gösterdi. Staj ve çıraklık için kendilerine verilen belgeleri gösteren mağdurlar, SSK numaralarının dahi olduğunu belirtti. Haftada 5 gün, bazen günde 12 saat çalıştıklarını hatırlatan staj mağdurları, "bu iş değilse iş nedir?" diyerek sitem etti. Staj Sigortası Mağdurları (SSM) Türkiye''nin pek çok şehrinde toplanarak Vedat Bilgin''i istifaya davet etti.

SEÇİM TEHDİTİ

Söz konusu sorunun en yakın sürede çözülmesini isteyen staj mağdurları, iktidarın kendilerini görmezden gelmeleri halinde 2023 genel seçimlerinde buna göre oy kullanacaklarını belirtti. Staj ve çıraklık sebebiyle mağduriyet yaşayan vatandaşlara bir destek de geçtiğimiz günlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu''ndan gelmişti.

Kılıçdaroğlu, stajın bir çalışma faaliyeti olduğunu ve bir tarafın sorunlarını çözerken diğer tarafı mağdur etmenin devlete yakışmayacağını söyleyerek, 6 ay sonra iktidara geldiklerinde staj mağdurlarının sorununu çözeceğini vaad etti. 

KULİSLERDEN İYİ HABER GELDİ

Beştepe kulislerinden gelen haberler staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yüzünü güldürecek türden. İktidarın pek çok sayıda vatandaşın bu karar ile mağdur olduğunu fark etmesi üzerine EYT tasarısında bir değişikliğe gitmesi öngörülüyor. Henüz Meclis''e gelmeyen tasarıya, 8 Eylül 1999 öncesi staj ve sigorta girişi olanların da eklenmesi bekleniyor. 2023 genel seçimlerine eli kuvvetli şekilde girmek isteyen hükümet, staj ve çıraklık sigortası ile mağdur olan yüzbinlerce vatandaşı memnun etmek için adım atacak. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar