EYT yasası komisyona ne zaman geliyor? Merak edilen tarih basına sızdı

EYT yasası komisyona ne zaman geliyor? Merak edilen tarih basına sızdı
AKP hükümeti yaklaşan seçimler öncesi EYT yasasına yeşil ışık yakarken, bu kapsamda yaş şartı olmaksızın yaklaşık 2 milyon 500 bin vatandaşın bu kapsama alınacağı açıklandı. Yasanın çıkış tarihine ilişkin bir bilgi paylaşılmazken, EYT yasasının komisyona ne zaman geleceği basına sızdı.

Daha öncesinde EYT ve EYT''liler hakkında sıklıkla olumsuz açıklamalarda bulunan AKP hükümet, seçimlerin yaklaşması ile geri adım attı.

2022 yılının son günlerinde düzenlediği EYT zirvesi sonrası açıklama yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT''de bir yaş sınırı olmayacağını açıklamıştı.

Bu açıklama sonrası pek çok EYT''li söz konusu kararın ne zaman yasalaşacağını merak ederken, Ekonomist Muhammet Bayram''dan konu hakkında kritik açıklamalar geldi.

EYT İÇİN SUNUM YAPILDI!

Milyonların yakından takip ettiği  EYT ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. TBMM''de basına kapalı olarak EYT toplantısı yapıldı.

Toplantıya AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz, Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bülent Turan, Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Yılmaz Tunç ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz katıldı.

MECLİS''E GELECEK? BAKAN BİLGİN YANITLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, AKP TBMM Grup Toplantısı''nda gazetecilerin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin Meclis''e ne zaman geleceğine ilişkin sorusunu yanıtladı.

Bakan Bilgin, açıklamasında "Bizim gruptaki arkadaşlarımız, milletvekillerimiz konuyu tartışıyorlar, inceliyorlar. Onlar değerlendirip komisyona gönderecekler. Meclis''in iradesinde. Bizden top çıktı" ifadelerini kullandı.

EKONOMİST, OCAK SONUNU İŞARET ETTİ!

Ekonomist Muhammet Bayram ise konu hakkında yaptığı açıklama, EYT yasasının komisyona gelmesi ve yasalaşması ise ocak sonuna dikkat çekerken, ilk maaşlar için de şubat ayını işaret etti. 

Ekonomist Muhammet Bayram, şunları söyledi:

“Hükümet yetkililerince EYT yasasının ne zaman Meclis’e geleceği ve ne zaman çıkacağına ilişkin bazı açıklamalar mevcut. Biz en başından beri ocak ayında gelirse yasalaşabileceğini vatandaşlarımızın kanuni olarak bir sonraki ay da maaş alabileceğini söylemiştik.

Meclis’in gündemi bu hafta yoğun. Sözleşmeli personel yasası bu hafta içerisinde Meclis’ten geçecek. Bununla beraber de EYT yasası Meclis gündemine gelecek. EYT yasası önce komisyonda görüşülecek. Komisyondayken de EYT yasasının daha sonra mağduriyetler oluşturmaması ve halihazırda olan mağduriyetlerin giderilmesi açısından bazı eklemeler yapılabileceğini söylemiştik.

ŞUBAT AYI İHTİMALİ

EYT aylardır çalışılan bir kanun, çok ince eleyip sık dokundu ancak bazı sorunlar hala bulunmakta. Komisyonda bazı ilave eklemeler yapılabileceği gibi yasada maaşların alınmasına ilişkin ya da yürürlük tarihine ilişkin düzenleme yapılabilir.

Kanunlar geriye yürümez ancak büyük bir beklenti söz konusu. O yüzden hızlı bir şekilde komisyonda görüşülürse ve bu ay sonu yasalaşırsa SGK kanunundaki şu hüküm atlanabilir.

SGK Kanununa göre başvurduktan sonraki ay başı itibarıyla maaşın bağlanabileceği söyleniyor. Ancak kanuna ilave bir hükümle kanununun yayınlandığı tarih itibarıyla mali ve sosyal haklara sahip olunabileceği getirilirse eğer ocak ayında yasalaşırsa şubat itibarıyla maaş alma durumu söz konusu olur.

Ancak yasa mecliste ocakta çıkmaz, sayın Cumhurbaşkanınca onaylamaz ve bir sonraki aya kalırsa şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte vatandaşlar şubat ayında başvurularını yaparlar ilk maaşlarını mart ayında alabilirler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar