Staj ve çıraklık mağdurlarına müjde! Bu tarihte emekli olacaklar

Staj ve çıraklık mağdurlarına müjde! Bu tarihte emekli olacaklar
Yarın TBMM'ye gelecek yasanın içeriği merak edilirken, staj ve çıraklık mağdurlarının EYT kapsamına dahil edilmesine yönelik müjde haberi geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal, staj ve çıraklık sigortasının da EYT kapsamına dahil edileceğini belirterek ayrıntıları paylaştı.

2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik kapısını açan EYT düzenlemesi yarın TBMM''ye geliyor. Tasarının kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık girişlilere ise müjde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müşaviri Onur Önal''dan geldi. Önal, staj ve çıraklık sigortasında statünün değişeceğini belirterek emeklilik için tarih paylaştı.

TORBA YASA ŞUBAT''TA MECLİS''TE

Staj ve çıraklık sigortasındaki yapısal değişikliğin torba yasa ile yürürlüğe gireceğini savunan Önal, EYT''lilerin şubat ayı içerisinde mutlaka emeklilik hakkı kazanacağını iddia etti. Her ne kadar 8 Eylül 1999 tarihinden önce 1.7 milyona yakın kişinin staj girişi bulunuyor olsa da, çıkacak yasadan yararlanarak emekli olacakların sayısı Onur Önal''ın aktardığı bilgilere göre yaklaşık 250 bin civarında olacak. 

Önal''ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

Sorun çözülebilir mi? Tabii ki çözülebilir. Şimdi sayın bakan da bunu açıklamıştı SGK bununla ilgili bir teknik çalışma yapmıştı ancak ben aktarayım 8 Eylül 1999 döneminde staj ve çıraklık kayıtları olan 1 milyon 780 bin kişi var. Bunlardan eğer staj ve çıraklık başlangıç sayılır ise şu anda EYT ile birlikte 240 bin 326 kişi bunlardan emekli olacak seviyede. Diğerleri de 5-6 yıl içerisinde kademeli olarak bu sistemin içerisine girecek. Mesela bazıları, özellikle kadınlar lisede staj yapmışlar ama eğitim devam etmemiş ve çalışma hayatına da girmemişler. Bunlar zaten emekli olmayacak. Ya da 2000 sonrası çalışma hayatına başlayanlar. Bu yasa kabul edilirse 240 bin 326 kişi emekli olacak. Ben kaynaklarımdan da bunu doğrulattım, seçim öncesinde bu insanlara emeklilik kapısının açılacağını net şekilde söyleyebilirim. Şubat ayında Meclis''e gelecek torba yasa ile sigorta statülerinde değişikliğe gidilecek ve EYT kapsamına dahil edilecekler. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar