Ev kiralarında yüzde 25 zam sınırı kalkacak mı? Nureddin Nebati resmen açıkladı!

Ev kiralarında yüzde 25 zam sınırı kalkacak mı? Nureddin Nebati resmen açıkladı!
Haziran 2022'de yürürlüğe koyulan ve ev sahiplerine bir yıl içerisinde kira bedeline en fazla yüzde 25 zam yapabilme hakkı tanıyan düzenleme kaldırılıyor. Nureddin Nebati, düzenlemenin kaldırılacağı tarihi açıkladı.

Başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere Türkiye''nin her şehrinde kira bedelleri katlanarak artmış durumda. Öyle ki asgari ücretli çalışanlar zaman zaman maaşının neredeyse tamamını barınma ihtiyaçlarını karşılamak için kira olarak ödemek zorunda kalıyor. 2022''de çok hızlı yükselen kira fiyatlarına önlem almak amacıyla yürürlüğe koyulan "yüzde 25''lik kira zam sınırı" ise ev sahiplerinden büyük tepki topluyor. 

TÜİK verilerine göre bile yüzde 64.27 enflasyon olan Türkiye''de yüzde 25''lik zam ev sahiplerinin gelirini eritiyor. Öte yandan enflasyon oranında yapılacak kira zammını karşılamayacağını belirten kiracılar ise yeni düzenlemenin uzatılması gerektiğini görüşünde. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kira zamlarına yüzde 25''lik sınır getiren düzenlemenin Temmuz 2023 itibariyle yürürlükten kalkacağını duyurdu. Temmuz ayından sonra ev sahipleri ve kiracılar eski sistemde olduğu gibi kira bedelini kendi aralarında belirleyecek.

SEÇİM YATIRIMI OLARAK GÖRÜLDÜ

Nebati''nin açıklamalarına kiracılardan sert tepki gelirken, birçok kiracı "Kiralar aynı şekilde artmaya devam ediyor. Bu düzenleme neden geldi neden kalkıyor? Her şey seçim yatırımı mı?" sözleriyle sosyal medyadan Nureddin Nebati''ye sitem etti. 14 Mayıs''ta yapılması planlanan genel seçimlerin ardından son günlerde yapılan pek çok ekonomik değişikliğin yeniden eski haline getirileceği öngörülüyor. 

KİRACI - EV SAHİBİ KAVGALARI ARTTI 

Öte yandan, pek çok ev sahibi kiracısına yüzde 25''in üzerinde zam yapmak isterken, bazı kiracılar bu durumu kabul etti bazıları ise yeni düzenlemeyi işaret ederek yasal sınır olan yüzde 25''lik zam konusunda diretti. Öyle ki ev sahipleri, kiracıları tahliye edip yerine yüksek kira bedeliyle yeni kiracı koyabilmek için türlü türlü yollara başvurmaya başladı. 

Yasa gereği kiracının, kira ödemesini aksatması durumunda evden tahliyesinin önü açılıyor. Bu maddedeki açığı kullanmak isteyen ev sahipleri, kira ödemesini aldıkları banka hesaplarını blokeli hale getirerek kiracının ödeme yapamamasını sağlamaya çalışıyor. Buna karşın PTT''den ev sahibinin adına kira ödemesi gerçekleştiren kiracılar ise bir şok ile daha karşı karşıya kaldı.

PTT''den gelen ödemelerin de önüne geçmek isteyen bazı ev sahipleri, PTT''ye başvurarak kendi ad ve soyadlarına bloke koydurmak istedi. Hukukçular bu durum karşısında kiracıları mahkemeye başvurması konusunda uyarırken,  Türkiye''de hemen hemen her gün kiracılar ve ev sahipleri arasında darp olayı yaşanmaya devam ediyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar