Staj ve çıraklık mağdurlarına çifte bayram: Erdoğan yarın açıklayacak!

Staj ve çıraklık mağdurlarına çifte bayram: Erdoğan yarın açıklayacak!
EYT düzenlemesinin kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları için beklenen müjdeli haber geldi. Hükümet kaynaklarına yakınlığı ile bilinen gazeteci Cem Küçük, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın yapacağı açıklama ile EYT'de yaşanan mağduriyetler de dahil olmak üzere çok sayıda konuda müjde vereceğini iddia etti.

Mehmet Akif Erdem / Günboyu 

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden (TBMM) geçerek Resmi Gazete''de yayımlanan EYT düzenlemesi, yüz binlerce vatandaşın ısrarlı taleplerine karşın staj ve çıraklık mağdurlarını içermeyecek bir şekilde yasalaştı. 

"BAYRAM ÖNCESİ STAJYERLER EMEKLİ OLACAK"

8 Eylül 1999 tarihinden önce staj başlangıçları olmasına rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarına göre staj faaliyetinin ''kısa süreli çalışma'' statüsünde yer alması, yüz binlerce stajyerin EYT''den yararlanmasına engel olmuştu. Meclis''e gelecek torba yasa ile çalışma statülerinin ''uzun süreli'' olarak değiştirilmesini bekleyen yaklaşık 250 bin mağdur, 7 Nisan''da Meclis''in seçim nedeniyle çalışmalarını sonlandırması ile büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı. 

14 Mayıs''ta yapılacak seçimler için birçok seçin anketinde Millet İttifakı''nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''nun gerisinde kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geniş seçmen kitlelerini ikna edebilmek için çok sayıda vaadi hayata geçirmek için düğmeye bastı. AKP hükümetine yakınlığı ile tanınan Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, seçimin bıçak sırtı geçmesi nedeniyle Erdoğan''ın yeni bir ''vaat paketi'' üzerinde çalıştığını iddia etti.

Ankara kulisleri ve bir kısım AKP''li yetkiliye dayandırarak edindiği bilgileri paylaşan Küçük, şu anda üç maddeden oluşan düzenlemenin Ramazan Bayramı''nın ilk günü olan 21 Nisan''dan önce çıkarılması ve  EYT konusunda yaşanan tüm mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığını belirtti. 

STAJ MAĞDURİYETİ NASIL SON BULACAK?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, geçtiğimiz aylarda stajyerlerin EYT''ye dahil edilmesinin tek bir yolu olduğunu belirtirken, söz konusu düzenlemenin oldukça basit ve hızlı bir şekilde çıkarabileceğini ifade etmişti. 

Önal, "Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda yapılacak bir düzenleme ile stajyerlerin ''çalışma kolu'' değiştirilecek. Kısa süreli olarak gösterilen statü, uzun süreli olarak revize edildiğinde başka herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek kalmadan staj sigortası bulunan vatandaşlar, EYT için gereken diğer şartları sağlamaları halinde emeklilik başvurularını yapabilecekler" sözleriyle süreci açıklarken, 7 Nisan''da kapanan Meclis''in Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin kapsamının genişletilebilmesi adına yeniden bir araya gelebileceği aktarıldı. 

Küçük, tasarının bayram öncesinde hayata geçirileceğinin altını çizerken, 7 Nisan''da kapanan Meclis''in EYT meselesinde nasıl bir adım atabileceği de ortaya çıktı. Halihazırda Millet İttifakı partileri ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından yapılan açıklamalarda, muhalefet kanadının mağduriyetlerin giderilmesi için gerekmesi halinde gece-gündüz çalışmayı kabul edeceği ve TBMM''de ek mesaiye kalacağı ilan edilmişti. 

AKP ve MHP''li milletvekilleri tarafından da ortak çalışma teklifinin kabul edilmesi halinde 17 Nisan tarihinde Meclis, kısa süreli olarak EYT görüşmeleri gerçekleştirebilmek için toplanabilecek. Küçük''ün açıklamasının ardından yüz binlerce mağdur gözlerini yarın Erdoğan tarafından yapılacak açıklamalara çevirmiş durumda. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar