Kitap okumayı öğrenince mi okunur

Geçtiğimiz günlerde iki yaşındaki kızıma birlikte kitap seçerken biri geldi ve dedi ki ‘daha erken anlamaz ki!’

Bir an için verilebilecek tüm sivri cevaplar bir geçiş yapsa da zihnimden sessiz kalarak bir mertebe aldım kendimce sabır yollarında.

Öncelikle annelere dışarda karışılması gerçeği var elbette bu olayda ama onu bir başka yazıda daha detaylı yazmak istiyorum. Gelelim kitaba…

0-3 yaş diye diye kendini paralayan nice uzmanı, hayatın gerçeklerini ve körpecik zihinlerin şaşkınlıkla izlediğimiz müthiş hafızlarını görmezden gelmesini bu insanın da hayatında kitap olmamasına bağlayabiliriz elbet.

Kitap okumak ne üzücü ki şuan sıkıcı bir aktivite, uyku öncesi geçiştirilen bir ritüele doğru evriliyor. Bunu devam ettirmek büyük bir çaba gerektiriyor. Zihnimizi dağıtan uyarıcıların çokluğu ve kolaylığı ister istemez kitap okuma alışkanlığını öteliyor.

Kitapları dünyamıza yakın kılmak, göz önünde bulundurmak, zevklere göre tercihler yapmak, emanet alıp hızla okumayı hedeflemek belki bir çaba olarak düşünülebilir.

En mühimi de şarjı bitmeden dünyalar sunmak çocuklara çok önemli, Kitap, okumayı öğrenince ele alınacak bir güzellik değil elbet. Hele ki çocuk edebiyatı konusunda çok iyi seçeneğimiz varken o güzel dünyalara dalmak, ve güzel alışkanlıklar kazanmak ve kazandırmak için uğraş vermek gerekiyor. Kendine ait kitaplarına dokunan çocuk eğer anne ve babası, çevresindekilerin elinde de kitap olduğunu gördüğü müddetçe çok daha çabuk sevecektir bu büyülü dünyayı.

Özellikle çocuklara bu alışkanlığı zevkli bir şekilde kazandırmak için büyük emek harcamak şart bu çağda. Söyleneni anlamayan, kendi başına gelmiş bir olayı bile akıcı bir şekilde ifade edemeyen, herhangi bir konu hakkında iki satır yazı yazamayan, hangi tür kitaplardan hoşlandığını bile daha bilmeyen herkese sabırla ve destekle bu bağı kurmak için yardımcı olmalıyız.

Daha anlamaz, sayfalarını yırtar diyen nice anne duydu bu kulaklar maalesef ama bebek görmeye gelirken ona kitap alan dostlar da var bu hayatta çok. Okumayı bizim öncelememiz, göz ve gönül aşinalığı yapacaktır umuduyla…

*Şirinevler’e İstanbul Büyükşehir Belediye sonunda İstanbul Kitapçısını açtı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kitap&kafe vaadi ise her nedense sadece kitapçı olarak şekillenmiş. Umarım yakın zamanda eşlikçisi bir kahveci de yanında olur. Ataköy-Şirinevler durağında indikten 2 dakika sonra ulaşabileceğiniz kitapçı mekan olarak küçük ama içerik olarak epey zengin.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları