Staj mağdurları emekli olacak mı?  Bakan Vedat Bilgin'den flaş açıklama

Staj mağdurları emekli olacak mı?  Bakan Vedat Bilgin'den  flaş açıklama
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve staj sigortası mağdurlarıyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. 1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik yapanların durumu ne olacak? EYT'de staj başlangıç sayılacak mı? Bakan Vedat Bilgin'den flaş açıklama geldi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için gelen düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek. EYT düzenlemesiyle hayal kırıklığı yaşayan çırak ve stajyerler ise kapsamın genişletilmesini istiyor. Konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin konuyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu.

Bakan Bilgin, staj sigortalılarının durumu ile ilgili, "Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok. ''Staj da sayılsın'' diyorlar böyle bir şey yapamayız" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin çeşitli illerinden bir araya gelen Staj ve Çıraklık Mağdurları Bursa’da buluşarak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Staj ve çıraklıkları kendi istekleri dışında yarım bırakılarak ilk işe giriş tarihleri kabul edilmeyen stajyer ve çıraklar buradan bir daha iletiyoruz ki aileleri ile milyonları bulan mağdur ve mazlum kişileriz. Biz çocuk yaşlarda sanayinin en küçük kuruluşundan en büyük kuruluşuna hatta devlet kuruluşlarında alın terimiz ile mesailere bırakılarak bir işçi bir emekçi olarak çalıştırıldık. Bize devletimiz sigorta numarası verdi bu senin geleceğin bunu kaybetme bile denildi biz çocuktuk yaşıtlarımız çalışmanın iş hayatının ne olduğunu bilmediği zamanlarda torna tezgahlarının kaynak atölyelerinin vb bir çok üretim araçlarının başında mesai saati olmaksızın çalıştırıldık biz emek verdik alınteri döktük canla başla bu ekonominin çarklarını çevirdik . Geldiğimiz ve yaşadığımız süreçte e devlette ve sosyal güvenlik kurumundaki işe giriş tarihi yazan başlangıç numarasının emekliliğe faydası olmadığını öğrendik . Burada Dikkatinizi çekerek belirtiyoruz ki işe giriş tarihi evet biz stajyer ve çıraklar bulundukları yerde iş yapan işçilerdik onlarla yemek yedik, aynı servise bindik ve ücret aldık.

Bu gün avukat, doktor ve hatta yurt dışındaki gurbetçi türkün tüm stajları SGK''ca emeklilik için başlangıç sayılmaktadır. Bu ülkenin öz ve öz evlatları olarak bizlerin emekleri alınterleri stajyerliği ve çıraklığı giriş sayılmamaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar