SSK ve Bağ-Kur emeklisine çift maaş duyurusu: İşte yapmanız gereken

SSK ve Bağ-Kur emeklisine çift maaş duyurusu: İşte yapmanız gereken
Pek çok vatandaş aynı anda birden fazla maaş alabileceği hakkında bilgi sahibi değilken, SGK'dan gelen açıklamalarla bunun mümkün olduğu belirtildi. İşte SSK ve Bağ-Kur'luyu ilgilendiren birden fazla maaş alma şartları.

EYT gündemdeki yerini korurken, emeklilik hakkında yeni detaylar da ortaya çıkmaya devam ediyor.

Pek çok vatandaş yalnızca bir maaş alabileceğini varsayarken, aslında yasalar dahilinde hem SSK ve hem de Bağ-Kur''dan maaş almanız mümkün.

 Hem emekli maaşı alıp hem de vefat eden anne babadan yetim aylığı ya da vefat eden eşten dul aylığı almak mümkün. Sosyal Güvenlik Kurumu, aynı anda iki maaş almak için gerekli şartları açıkladı. Hem kadınlar hem de erkekler bu imkandan faydalanabiliyor. Çifte maaş alma şartları ve detaylar haberimizde.

AYNI ANDA İKİ VEYA 3 MAAŞ ALABİLİRSİNİZ

Eşini kaybeden ya da annesi babası vefat eden kadın ve erkekler aynı anda iki maaş aktüel 3 maaş alma imkanına sahip oluyor. Aynı anda iki maaş alabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Örneğin bir kadını SSK''dan emekli ise eşi BAĞ-KUR emeklisi ise aynı anda iki maaş alabiliyor. Hatta bu kadının anne ya da Babası memur emeklisi ise aynı anda 3 ay maaş almasa da mümkün oluyor.

Emekli maaşı ile dul ve yetim aylığını aynı anda alabilmek için emeklilerin farklı kurumlardan olması gerekiyor.

İŞTE ARANAN ŞARTLAR

Çifte maaş alabilmek için başvuru şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklandı. Buna göre aynı anda 2 ya da 3 maaş almak için istenen şartlar şöyle:

2008 yılının Ekim ayından sonra vefat eden ve SSK’lı olan kişinin en az 5 yıllık sigortasının bulunması ve en az 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

Memur ve Bağ-Kur’lu eş, 2008 yılının Ekim ayından sonra vefat ettiyse en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

Eş çalışıyor veya emekliyse alınan aylık, maaşın tamamı değil bir kısmı oluyor. Bu şekilde gerçekleşen durumlarda ise alınan maaş yüzdeleri değişiyor. Bu durumda:

Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, vefat eden eşinin maaşının 4’te 3’ünü (%75) alır.

Çalışan ya da emekli olan kişi, vefat eden eşinin maaşının yarısını (%50) alır.

Maaş alma hakkı doğan ve maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa ödenecek para miktarı belli oranlarda pay edilerek dağıtılır.

YAZILI BAŞVURU YAPALIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu''ndan aynı anda birden fazla maaş almak istiyorsanız başvuru işlemlerinizi yazılı bir dilekçe ile yapmanız gerekiyor. Öncelikle anne ya da babadan ya da eşten Ölüm aylığı almak isteyenlerin doldurması gereken dilekçe Ölüm aylığı talep dilekçesi olacak. Bu dilekçeyi doldurduktan sonra sosyal güvenlik kurumuna gerekli olan diğer evraklarla birlikte teslim ederek başvuru sonucunuzun onaylanmasını bekleyebilirsiniz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar