SSK, Bağ-Kur, EYT ve 4C'lileri kapsıyor! Emekli olmak isteyenler dikkat

SSK, Bağ-Kur, EYT ve 4C'lileri kapsıyor! Emekli olmak isteyenler dikkat
EYT yasası gündemdeki yerini korurken, vatandaşların konu hakkındaki kafa karışıklığı devam ediyor. İşte EYT ve emeklilik hakkında gelen bazı sorular ve yanıtları...

Hükümetin yasasını hazırladığı EYT ve emeklilik şartlarına dair kafa karışıklığı devam ediyor.

Konu hakkında vatandaşlardan sorular gelmeye devam ederken, uzmanlar soruları bir bir yanıtladı.

İşte EYT, emeklilik, kıdem tazminatı hakkında sorular ve yanıtlar...

İşten ayrılmayı ve başka firmaya geçmeyi düşünüyorum. İşten ayrılırken sıkıntı çıkar mı? G.M.
İş Kanunu''na göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesh ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlüğü bulunmaktadır.

İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ayla 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılı olarak sözleşmeyi sona erdireceğini karşı tarafa bildirmekle yükümlüdür.

Eğer bu sürelere uyulmadan taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirirse bu süreler kadarki ücretleri karşı taraftan talep edebilirler. Ayrıca, işe başlarken yapmış olduğunuz sözleşmede işi haklı bir neden olmaksızın bırakmanız halinde herhangi bir cezai şart konulmuş ise örneğin sizi eğitime göndermiş bunun masrafını işveren karşılamış ise bu yapmış olduğu masrafları aradan makul bir süre geçmeden işten ayrılmış iseniz sizden talep edebilir.

Uzun süreli rapor alan işçinin sözleşmesi fesih edilebilir mi?
İş sözleşmesinin işveren tarafından sağlık nedenlerine dayalı devamsızlıklar kapsamında feshi mümkündür. Bu halde feshin mümkün olabilmesi için; rapor süresinin çalışma süresine bağlı olarak belirlenen bildirim süresini (kıdeme göre değişen 2, 4, 6 ve 8 haftalık ihbar süreleri) ''6'' hafta aşması gerekir. İşveren tarafından bu feshin yapılması halinde işçiye kıdem tazminatının ödenmesi gerekmektedir.

Bir spor kulübünde profesyonel futbolcu olarak 2 yıl çalıştım. Ne kadar kıdem tazminatı alabilirim? C.K.
Sporcular 4857 sayılı İş Kanununa tabi değiller.
İş Kanunu hükümlerine göre kıdem tazminatı talep edemezsiniz.

Kamu kurumunda işçi kadrosunda çalışmaktayım. Kendi adıma işyeri açabilir miyim? Yanımda işçi çalıştırabilir miyim?
Maaşımdan vergi kesintisi olur mu? A.Ç.

İş sözleşmesinde ve işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi varsa orada; çalışan işçinin başka bir iş yapma yasağı varsa kendi adınıza işyeri açamazsınız. Buna engel bir durum olmaması halinde işçi tarafından işyeri açılması halinde bu durumun vergi ve SGK bakımında farklı sonuçları olabileceğinden, işyeri açıldığı personel ya da muhasebe birimine bildirilmelidir. Ama bu yeni işyerinin mevcut işini olumsuz etkilememesi ve işçinin işini aksatmaması gerekir. SSK''lı çalışan kişi, kendi hesabına iş yeri açarsa, SSK''lılık durumu devam eder ve kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ- Kur''a geçmek zorunda değildir. Ayrıca, kişinin SSK''lı olarak çalışıyorken Bağkurlu olarak iş yeri açması bağkur primi de ödemeyeceğinden dolayı, daha avantajlı durumda olmasını sağlayacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar