SGK’dan erken emeklilik açıklaması! Bu tarihten önce çalışmaya başlayanlara anında 2 bin 500 TL maaş

SGK’dan erken emeklilik açıklaması! Bu tarihten önce çalışmaya başlayanlara anında 2 bin 500 TL maaş
Emeklilik, her çalışanın en büyük hayalleri arasında yer alıyor. Bugünlerinin rahat geçirmek ve geleceğini garanti altına almak isteyen çalışanlar, çalıştıkları süre boyunca emekli olacakları günlerin hayalini kurarak motive oluyor. SGK kapsamında çalışan kişilerin çalıştıkları süre boyunca SGK’ya ödedikleri primler, emeklilik süresince emekli maaşı olarak kişiye geri ödeniyor.

Emeklilik sistemi bu şekilde yürüdüğü için, kendi içerisinde ödenen primlerin ve emekli maaşlarının dengede kalabilmesi için, emeklilik yaşı zaman zaman düzenleniyor. Son düzenlemelerden sonra yükselen emeklilik yaşı ne yazık ki çalışanların emeklilik hayallerini çok daha ileri atıyor. Ancak bir grup, alınan son kararlara göre erken emekli olabiliyor. İşte erken emekliliğin detayları ve şartları!

ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR? KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Erken emeklilik fırsatı, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış olan vatandaşlar için geçerli oluyor. Bu imkandan faydalanabilmek için belli başlı şartları sağlamak gerekiyor. Peki o şartlar neler?

Erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyenlerin, sigorta başlangıçlarının mutlaka 8 Eylül 1999 ve öncesinde yapılmış olması gerekiyor. Öte yandan, staj başlangıcı 1999 ve öncesi dönemde olanlar bu kapsamda değerlendirilmiyor.
8 Eylül 1999 önce SGK kapsamında çalışmaya başlayanların, 15 yıllık hizmet süresini doldurması gerekiyor. Bu fırsat kapsamında erken emekli olmak isteyenlerin, 3600 gün ya da 10 yıl boyunca eksiksiz prim ödemiş olması gerekiyor.

Erken emeklilikten yararlanmak isteyen kişinin çalışma hayatını, 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ve 4C (Emekli Sandığı) sigorta kollarından birine dahil olarak tamamlamış olması gerekiyor.
İşveren ya da sigortalı tarafından SGK’ya ödenen primlerin eksiksiz yatırılmış olması, bu kapsamda SGK’ya herhangi bir borç bulunmaması şart koşuluyor.

15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartlarının, 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında tamamlanmış olması gerekiyor.

8 EYLÜL 1999 VE ÖNCESİNDE SGK’LI OLANLARIN AVANTAJLARI NELER?

Sigorta girişleri ilk olarak 8 Eylül 1999 öncesinde yapılan vatandaşların emekli olabilmek için 15 yıllık hizmet süresini doldurmaları ve 3600 gün prim ödemeleri yeterli olduğundan, bu kişiler yaş engeline takılmadan emekli olabiliyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK’lı olarak çalışmaya başlayanların emekli maaşları, bu tarih sonrasında sigortalı olarak çalışmaya başlayanlara göre daha yüksek oluyor. Bu durumun sebebi, 8 Eylül 1999 tarhinden öncesindeki primlerin, asgari ücretin daha üzerinde ödenmesi oluyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar