Kene tutunmasına dikkat: Sigara basıp kolonya dökmeyin

Kene tutunmasına dikkat: Sigara basıp kolonya dökmeyin
Düzce'de sıcak havalarda kene ısırıklarına maruz kalan hastaların acil servislere başvuru sayısında bir artış yaşandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Şengüldür, "Kenelerin vücuttan uzaklaştırılması için sigara basma, kolonya veya gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır" dedi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı olan Dr. Şengüldür, yaz aylarında artan kene ısırıklarına karşı alınabilecek tedbirler hakkında bilgi verdi. Havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırıklarının arttığını söyleyen Şengüldür, alınacak önlemlerle kenelerin zararlarından korunmanın mümkün olduğunu belirtti. Kenelerin soğuk havalarda toprak altına çekilerek yaşadığını vurgulayan Dr. Şengüldür, havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin beslenmek için dışarı çıktığını ve bu sırada insanlara veya diğer hayvanlara tutunarak bulaştıklarını ifade etti.

"Keneler, vücudun farklı bölgelerinde tutunabilir" diyen Dr. Şengüldür, kenelerin genellikle ormanlık alanlarda, çalılıklarda ve çayırlık bölgelerde bulunduğunu belirtti. "Kene maruziyeti nedeniyle başvuran hastalar genellikle kırsal alanlarda yaşayan veya bu bölgelere piknik veya gezi yapmaya giden kişilerden oluşmaktadır" diye ekledi. Kenelerin vücutta kolayca fark edilemeyen yerlere de tutunabileceğini söyleyen Şengüldür, "Keneler vücuda herhangi bir yere tutunabilirler. Kollar, bacaklar gibi kolayca tespit edilebilen bölgelerin yanı sıra, koltuk altları, kasıklar gibi daha zor fark edilebilen bölgelerde de bulunabilirler" dedi.

Dr. Şengüldür, kene ısırıklarına karşı alınabilecek önlemler hakkında da bilgi verdi. "Kenelerin bulunduğu yerlerde, bacakları kapatan kıyafetler giyilmeli, uzun kollu giysiler tercih edilmeli ve pantolonlar çorapların içine sokulmalıdır" diye belirtti. Ayrıca, açık renkli giysilerin kene tespitini kolaylaştırabileceğini ve vücudun açıkta kalan bölgelerine böcek kovucu maddeler sürülmesinin faydalı olabileceğini ekledi. Dr. Şengüldür, günlük aktiviteler sırasında vücudun kene açısından sık sık kontrol edilmesini ve akşam eve dönüşlerinde ayrıntılı bir vücut muayenesi yapılmasını da önerdi.

Vücuduna keneyi yapıştıran kişilere, keneyi vakit kaybetmeden çıplak elle dokunmadan çıkarmalarını tavsiye eden Dr. Şengüldür, "Keneyi çıkardıktan sonra ellerin su ve sabunla yıkanması ve keneyi tuttuğu bölgenin tentürdiyot, kolonya veya deterjanlı suyla temizlenmesi önemlidir" dedi. Ayrıca, keneyi çıkardıktan sonra kişilerin 10 gün boyunca ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetleri izlemeleri ve bu tür belirtilerle karşılaştıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirtti. Dr. Şengüldür, keneleri vücuttan uzaklaştırmak için sigara basma, kolonya veya gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmaması gerektiğini de vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar