SGK uzmanları uyardı! Bunu yapanların emekliliği tamamen yanacak

SGK uzmanları uyardı! Bunu yapanların emekliliği tamamen yanacak
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) milyonlarca emekli ve emekli adayını ilgilendiren bir açıklama geldi. SGK, çalışmadığı halde prim ödeyerek emekli olan vatandaşlar için emeklilik iptali çalışmalarına başladı. Tespit edilen vatandaşların emekliliği iptal edileceği gibi, bugüne kadar aldıkları maaşı da faizi ile geri ödeyecekler.

Genellikle ev hanımları arasında yaygın görülen, çalışmadığı halde eşi tarafından sigortalı gösterilerek emekli olma durumu SGK''yı teyakkuza geçirdi. Gerçekte hiç çalışmamış ya da belli bir süre çalışmış ancak yalnızca prim ödeyerek "çalışıyor gibi" gösterilen vatandaşlar yararlandıkları sosyal güvenlik haklarından vazgeçmek durumunda kalacak.

Bazı kişiler yasal olmayan yollara başvurarak emekli maaşlarının keyfini sürüyor. Ancak sosyal güvenlik uzmanları bu konuda vatandaşları kesin bir dille uyardı, "Emekliliğinizi yakmayın" uyarısında bulunan SGK uzmanları, CNN TÜRK muhabiri Emel Telli''ye konuştu. 

500 BİN SAHTE SİGORTA TESPİT EDİLDİ

Sürecin nasıl işlediğini anlatan SGK uzmanı Özgür Kaya, "Birçok vatandaş çalışmadığı halde sosyal güvenlik haklarından yararlanmak istiyor. Yasal olmayan yollara başvurarak emekli oluyor." ifadelerini kullandı. Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"YURT DIŞI BORÇLANMASIYLA EMEKLİ OLUYORLAR"

 "Yurt dışında olan vatandaşlarımızın Türkiye''de emekli olabilmeleri için yakınlarının bulduğu işyerlerinde, kasapta, manavda, fırında 1 hafta, 10 gün veya 1 ay sigortalı olarak gösterip belli şartları da yerine getirdiklerinde yurtdışı borçlanmasıyla emekli oluyorlar" 

EMEKLİ MAAŞLARINI FAİZİYLE GERİ ÖDEYECEKLER

Her emeklinin hikayesi farklı olsa da kullanılan yöntemler birbirine çok benziyor. Bazı vatandaşlar "sahte sigortalılığa" girerek çalışmadan emekli olmanın sefasını sürüyor. Ancak vakaların artması nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu bu konunun tespitine yoğunlaşacak özel bir ekip kurdu.

Örneğin 5 yılda 500 bine yakın sahte sigorta üzerinden emekli olan vatandaş köşeye sıkıştı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, "Gerçekten o iş yerinde fiili olarak çalışmadığı tespit edildiği an 10 yıllık sigortalılığı yani emekliliği iptal ediliyor. Bu durumda ödenen maaşlar faiziyle geri alınıyor. Hem sigortalı kişi hem işveren hakkında işlem başlatılıyor. Ödenmiş olan maaş, yasal faizi ve gecikme faiziyle birlikte emekli olan kişiden talep ediliyor" diye konuştu.

 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar