Muhalefet seçime nasıl gidecek: Kulislerdeki son ittifak senaryoları

Muhalefet seçime nasıl gidecek: Kulislerdeki son ittifak senaryoları
Seçim Yasası'nda değişiklik yapan Cumhur İttifakı, muhalefet partilerinde hesapların değişmesine neden oldu. Muhalif partileri bölmek adına yapıldığını düşünülen bu değişiklik üzerine yeniden bir araya gelen Millet İttifakı liderleri, yaklaşan seçimlere en güçlü şekilde girmek adına yeni senaryolar üzerinde çalışıyor. İşte muhalefetin gündemindeki yeni ittifak senaryoları...

MUHALEFETİN MASASINDAKİ İTTİFAK SENARYOSU

Yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde hem iktidar hem de muhalefet cephesinden önemli kulis bilgileri gelmeye devam ediyor. İktidarın ülkeyi yönetemediğini söyleyen ve yaşanan krize yönelik çözümler vadeden Millet İttifakı, yapılan Seçim Yasası değişikliği sonrası elini güçlendirmek için yeni senaryolar üzerine çalışıyor. 

BBC Türkçe''nin haberine göre, İttifak yapan siyasi partilerin çıkaracağı milletvekili hesaplama sistemini, oy oranı düşük partiler aleyhine değiştiren yeni Seçim Yasası, cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday çıkarma ve parlamento seçimlerinde de çoğunluğu sağlamayı hedefleyen muhalefet partilerinde, hesapların değişmesine neden oldu. Parlamenter sistem mutabakatı açıklayan 6 muhalefet partisi, parlamento seçimlerinde daha fazla milletvekili çıkarabilecek senaryolar üzerinde çalışıyor.

ORTAKLAŞMIŞ BİR ÇALIŞMA YOK

Aritmetik olarak daha fazla getirisi olan formüllerin, "siyasi karşılığının olmayabileceği" endişesi, muhalefeti, iki seçeneği buluşturabilecek formüllere yoğunlaştırmış durumda. Olası formüllerin, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal''ın evsahipliğinde Pazar günü yapılacak 6''lı masa toplantısının ana gündem maddesi olması bekleniyor.

Seçim işbirliği ve ittifak planlarını, yeni Seçim Yasası''na göre yapmaya hazırlanan 6 muhalefet partisinin bu konuda henüz ortaklaşmış bir çalışması yok.

Ancak her parti kendi içinde, akademisyen, kamuoyu araştırmalarından destek alarak veya bizzat kendileri saha analizleri üzerinden seçenekli formüller üzerinde çalışıyor.

Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinde de bu yönde hazırlıklar olduğunu belirterek, halen 8 senaryo üzerinde çalışıldığını ve 6''lı masa toplantısına da önerilerini getirebileceklerini açıkladı.

CHP''NİN STRATEJİSİ HAKKINDA BİLİNENLER

CHP kulislerinden yansıyan bilgiye göre Kılıçdaroğlu''nun sözünü ettiği 8 seçenekli senaryo Ankara Üniversitesi''nden bir akademisyen grubu tarafından hazırlandı.

Parti kaynakları, bu yönde Kılıçdaroğlu''na birçok çalışma geldiğini, ancak esas verinin, partinin il il yaptıracağı saha analizleri ile ortaya çıkacağını belirterek, "Seçime nasıl bir sistemle gidileceğine, ittifakların nasıl şekilleneceğine parti tek başına karar vermeyecek, 6''lı masada, tarafların önerilerine göre netleşecek" görüşünü dile getiriyor.
 

Kulislerde ittifak veya seçim işbirliği seçeneklerine ilişkin konuşulan formüller ile bunların "artı ve eksileri" ise şöyle sıralanıyor:

GÜNDEMDE TEK LİSTE VAR

Yeni seçim sistemi büyük partilere daha fazla milletvekili çıkarma olanağı sağladığı için bir partiden tek listeyle seçime gidilmesi aritmetik olarak "en avantajlı" sonuç verecek formül olarak görülüyor.

CHP''de yapılan simülasyonlarda, 6''lı masada yer alan siyasi partilerin tek bir parti listesinden, örneğin CHP listesinden seçime girmesi, 43 milletvekili daha fazla çıkarması yolunu açıyor ve ittifak 300''e yakın milletvekili çıkarabiliyor.

Bununla birlikte seçime ayrı girecek olan HDP''nin çıkaracağı milletvekilleriyle birlikte muhalefet parlamentoda çoğunluğu sağlıyor.

Bu formül CHP içinde, "liste sancısı" yaratacak olmasına karşın, seçim kazanmak için en avantajlı formül olarak değerlendiriliyor ve "cumhurbaşkanı adayı çıkaracak parti olarak, milletvekili listeleri konusunda daha özverili olunabileceği" yorumu yapılıyor.

Ancak sadece matematik hesabıyla "en avantajlı" görünen bu senaryonun açmazı olarak, siyasi olarak uygulamasının son derece zor ve tabanda karşılık bulmama olasılığı görülüyor.

Başta İYİ Parti olmak üzere, ağırlıklı olarak sağ ve muhafazakar seçmen tabanına sahip siyasi partilerin liderlerinin, CHP çatısı altında seçime girmeye sıcak bakmayacağı ve parti tabanlarında da kabul görmeyeceği ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı adayının CHP''li bir isim olacağı konusunda 6''lı masada neredeyse ortak bir görüşün oluştuğu ifade edilerek, CHP''nin bir başka siyasi partinin listesinden seçime girmesi de "uygulanamaz" bir formül olarak dile getiriliyor.

İTTİFAK İÇİNDE İTTİFFAK İHTİMALİ

Kulislerde en çok konuşulan formüllerin başında ise Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu''nun da gündeme getirdiği "ittifak içinde ittifak" geliyor.

6''lı masada yer alan siyasi partilerin, 2018 seçimlerindeki gibi SP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve DP''nin Millet İttifakı''nın iki büyük partisi CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girmesi bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

İkinci seçenek olarak da DP''nin İYİ Parti listesinden, muhafazakar tabana sahip DEVA ve Gelecek Partisi''nin, SP çatısı altında seçime girmesi formülü.

2018 seçimlerinde Millet İttifakı''na avantaj sağlayan bu formülün, çok iyi saha analizleriyle ile uygulanabilir hale gelebileceği ifade ediliyor.

Muhafazakar partilerin SP çatısı altında seçime girmesi halinde, muhafazakar seçmenin yoğun olduğu yerlerde, "eli CHP''ye oy vermeye gitmeyen" seçmenin tercihini olumlu yönde etkileyebileceği yorumu yapılıyor.

Özellikle SP, bu formüle yakın duruyor. Ancak, ilk kez seçime girecek olan DEVA Partisi, kendi ad ve amblemiyle seçime girmek istediklerini her fırsatta vurguluyor. CHP ve İYİ Parti çatısı altında seçime girilmesi halinde oy bölünmesi daha az olacağı için, matematiksel olarak milletvekili çıkarma olasılığı daha yüksek.

SP, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi''nin Millet İttifakı içinde tek listeyle seçime gitmesi halinde, muhafazakar seçmenden daha fazla karşılık bulabilecek olması "avantaj" olarak görülse de, milletvekili sayısı düşük olan seçim çevrelerinde baraj otomatik olarak yükseleceği için milletvekili çıkaramama riski de bulunuyor.

ÜÇÜNCÜ İTTİFAK MI?

6''lı masada yer alan siyasi partilerin, Millet İttifakı dışında "üçüncü" yeni bir ittifakla seçime gitmesi veya her partinin ayrı ayrı seçime girmesi, en düşük olasılık olarak görülüyor.

CHP ve İYİ Parti''nin ittifakı sürdürmekte kararlı olduğu, çok olağanüstü bir gelişme olmadıkça da ittifakla seçime gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

DP ve SP''nin de Millet İttifakı''na karşı olmadığı biliniyor. 6''lı masada yer alan partilerin, CHP ve İYİ Parti''den ayrı olarak yeni bir ittifak kurmaları halinde, yüzde 7 barajını aşamama riski bulunuyor ve bu nedenle de çok önemli bir görüş ayrılığı olmadığı sürece partilerin bu yöntemi tercih etmeyeceği ifade ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar