Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatında artış

Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatında artış
Türkiye'de hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, bu yılın başından itibaren 3 milyar 119 milyon 979 bin dolarlık bir dış satış performansı sergiledi.

GAİB verilerine göre, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yılın ilk çeyreğinde 205 ülke ve serbest bölgeye 3 milyon 298 bin 993 ton ürün sattı. Bu satışlar karşılığında sektör, 3 milyar 119 milyon 979 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar bazında yüzde 28,9, değer bazında ise yüzde 6,9 artış kaydedildi.

Bu dönemde sektörün en fazla ihracat yaptığı bölge 1 milyar 132 milyon 692 bin dolarla Orta Doğu oldu. Orta Doğu'yu 692 milyon 803 bin dolarla Afrika, 406 milyon 205 bin dolarla Avrupa izledi.

İhracatta ilk sırayı 583 milyon 742 bin dolarla Irak aldı. Irak'ı 162 milyon 239 bin dolarla ABD ve 150 milyon 32 bin dolarla Suriye izledi.

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, sektörün ihracatının arttığını belirtti. Türkiye'nin lezzetli ve aromatik ürünlerine dünya genelinde talep olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, ihracatlarında önemli artışlar yaşandığını ve bu başarının devam etmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Tiryakioğlu, pazar hakimiyetini korumanın yanı sıra yeni pazarlarda da kendilerine yer açmayı hedeflediklerini ve gelecekte ihracattaki başarılarının artacağına inandıklarını dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar