Seçimde oy kullanmamanın para cezası var mı?

Seçimde oy kullanmamanın para cezası var mı?
Türkiye'nin gündeminde, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlere kısa bir süre kala oy kullanmama cezası tartışmaları yoğunlaşıyor

Seçimler, doğudaki 32 ilde saat 07.00-16.00 arasında, diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Seçimlerin hükümleri arasında yer alan 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesi, oy kullanmanın yasal bir zorunluluk olduğunu belirtiyor. Ancak, oy kullanmayanlara Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından cezai işlem uygulanıyor.

Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanma işlemini yerine getirmediğinde, YSK tarafından belirlenen bir ceza ile karşı karşıya kalıyor. Ancak bu cezanın dışında oy kullanmayanlara herhangi bir yasal sorumluluk veya ceza uygulanmıyor.

Oy kullanmayan kişilere ceza tebligatı gönderiliyor ve tebligatla birlikte pusula üzerinde ödeme işlemleri hakkında bilgiler veriliyor. Bu ödeme işlemleri genellikle Maliye Bakanlığı veya PTT gibi kurumlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Geçmişte, 2023 yılında yapılan Genel Seçimlerde oy vermeme cezası YSK tarafından 300 TL olarak belirlenmişti. Ancak, 31 Mart'taki yerel seçimlerde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı henüz açıklanmadı. YSK'nın alacağı karara göre oy kullanmama cezası belli olacak ve bu konuda kamuoyuna bilgi verilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar