Rusya Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz karar politika faizi yüzde 8’e düşürüldü

Rusya Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz karar politika faizi yüzde 8’e düşürüldü
Rusya Merkez Bankası(CBR), faiz indirim serisine piyasa beklentilerinin üzerinde bir oran olan 150 baz puan ile devam etti. Böylelikle politika faizi savaş öncesi seviyenin altına geriledi.

Rusya Merkez Bankası sürpriz bir kararla politika faizini 150 baz puan birden indirdi. CBR''den yapılan açıklamaya göre, gösterge olarak kullanılan haftalık repo ihalesi faiz oranı yüzde 9,50''den yüzde 8,00''e çekildi. Piyasalarda beklenti faizin 50 baz puan indirileceği yönündeydi.

CBR, yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine devam etmeyi değerlendirdiğini bildirdi.Banka, kısa vadeli dezenflasyonist risklerin büyüdüğüne işaret ederek, enflasyon hedefine 2024 yılında dönmek ve yüzde 4''e yakın tutmak için tekrar sıkı para politikasına dönmek gerekebileceğini belirtti.

Banka bu yıl için GSYH tahminini yüzde 4,6 daralma olarak açıkladı.CBR, Ukrayna''ya yönelik operasyonun başlamasının ardından Rus Rublesi''nde değer kaybı ve enflasyonda yükseliş risklerinin önüne geçmek için 28 Mart''ta olağanüstü bir toplantı ile faiz oranını yüzde 9,5''ten yüzde 20''ye yükseltmişti. Banka, sonraki 5 toplantısında faizi toplam 1200 baz puan indirerek bugünkü seviyesine getirmiş oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar