Ünlü ekonomistten ‘Bankaların dolar baskısı’ çıkışı: Dolar alırken dikkat!

Ünlü ekonomistten ‘Bankaların dolar baskısı’ çıkışı: Dolar alırken dikkat!
Günboyu Gazetesi’nin ekonomi yazarı Onur Çanakçı, bugünkü köşesinde, Kur Korumalı Mevduat sisteminin geldiği yeri, güncel ile gelecekti döviz kuru ve ekonomik durumu değerlendirdi.

'BANKALARIN DOLAR BASKISI' ÇIKIŞI: DOLAR ALIRKEN DİKKAT!

Onur Çanakçı, yazısında şunlara değindi:

“Gelenin gideni karşılaması hedeflenen bir bütçe. 2022''de Türkiye''nin bütçesiz olduğunu biliyor musunuz.. Evet bütçesiz diyorum, çünkü bütçe ekim ayında yapılır, kasımda-aralıkta parlamentodan geçer, 1 Ocak''ta da yürürlüğe girer. 2022 bütçesinde bütçeye 200 milyar lira yük getirecek olan kur korumalı mevduat var mı, yok. Peki dolar kuru kaç olarak alınmış, 9.29.

‘SİZE YASAK’

Enflasyon beklentisi %15. Sizce bu hükümetin bir bütçesi var mı, yok. Zaten olsaydı eğer, senenin 5. ayında bitti paramız diye Meclis''e yeni bütçe ile gelmezlerdi. Arkadaş bir hükümetin her şeyi mi isabetsiz olur. Ne bütçesi tutuyor, ne garanti verdiği hazine destekli projelerin rakamları. Bir örnek vereyim de hep beraber şaşıralım. Zafer Havalimanı diye bir proje yaptılar. 1 milyon kişi geçiş garantisi verdiler, geçen yolcu sayısı bir yılda 5.600 kişi. Yani düşünün, açılışı veya temel atma töreni yapılırken, gidip yardakçılık yaparak alkışlayanlar kadar bile kullanan olmamış. Yazık değil mi bu milletin parasına, alın terine. Onlar için milletin parası, pulu, temlik altına alınacak olan geleceği hiç sorun değil, önemli olan oy almak, koltuğa yapışmak ve sistemsizlik ile kurdukları sistemi devam ettirmek. Anketler bas bas bağırıyor, AKP oyu %26''larda diye. Şaşırmıyorum değil, hani taraftarlar vardır stadyumda, "yenilsen de yensen de taraftarın senle" diye tezahürat yaparlar. Bunlar da takım tutar gibi parti destekliyorlar. Kardeşim bu öyle bir şey değil, bu başka bir durum. Bir iktidar başarısız ise ki, AKP başarısız bir iktidar, bir sonraki seçim oyunu vermezsin. Nasıl ANAP bu milletin tokadını bir gecede yediyse AKP''nin de ilk seçim günü yaşayacağı farklı değildir. Bir konu daha var ki, gurbetçilerin oy kullanması. Arkadaş sen parayı Euro ile kazanacaksın Avrupa''da. Burada gelip 1 haftalık paran ile 2 ay aslanlar gibi tatil yapacaksın, giderken de "Allah devlete zeval" vermesin diyerek, lüks arabanın kornasına basıp, gideceksin. Buranın havasını koklamayan, 5.500 lira maaş ile İstanbul''da kira verip, çocuk okutan insanların yaşadıklarını anlamadıkları gibi uzaktan gazel okumayı da çok seviyorlar. Gurbetçi vatandaşlarımız oy kullanmamalı ki AKP buradaki halk ile yüzleşebilsin. Bulgaristan tek taraflı vizesiz geçiş hakkı aldı bizden. Ne acı değil mi, bekliyorsun ki Bulgar vatandaş gelsin de alışveriş yapsın diye. Ama sen geçeceksen "dur hemşerim, size yassakk..."

‘SAĞLICAKLA KALIN’

Doların kamu bankaları tarafından baskılanması devam ediyor. Merkez Bankası sene sonu dolar tahminini 20,92 olarak güncelledi. Bunun bile ne kadar iyimser olduğunu sene sonunda hep beraber göreceğiz dostlar. Şu aralar İbdib''te 34 canımızın şehit oluşunda rol alan, Türk heyetini kapıda bekleten Putin, oldu dostum Putin. İhtiyaç olan dış ticaret açığı, cari açık ve sonu gelmez kamu harcamaları için para lazım. Siz kalkıp da para için ülkenizin nükleer enerji santralini Putin gibi bir lidere teslim edip bir de "iş yaptım diyorsanız", bir doktora görünmenizde fayda var derim. Ülkemiz üreten değil, tüketen bir toplum haline geldi, millî değerlerden yoksun, buğday, tahıl, arpa hatta saman bile ithal eder olduk. 19 milyar dolar tarım ihracatımız var diyenler bilmeli ki, Konya ovası kadar büyüklüğü olan Hollanda''nın tarım ihracatı 150 milyar dolar. Tüm bu sebeplerden neticesinde baş gösteren efektif krizi (dolar kıtlığı) daha da büyüyecek. Bankadan dolar aldığınızda ödeyeceğiz para ile fiziken aldığınızda ödeyeceğiniz para farklı. AKP için siyasi hayatının sonu, Türkiye için ise, AKP''nin temlik ettiği geleceğimiz için sonun başlangıcı. Sağlıcakla kalın...”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar